Olimpik 2020

Jijoe khatam Al-Quran sehari sebelum acara Keirin


Jijoe pulang dengan membawa pingat Perak dalam acara Keirin.

JAGUH berbasikal negara, Datuk Azizulhasni Awang sempat khatam Al-Quran sehari sebelum bermulanya acara keirin di Olimpik Tokyo 2020 dan menyerahkan segala-gala ketentuan perjalanannya pada hari perlumbaan kepada Allah SWT.

Jelasnya, beraksi dikejohanan dengan suatu tekanan yang besar bukan satu urusan yang mudah, apatah lagi apabila bertanding di temasya yang terbesar di dunia dengan sesebuah harapan besar diberikan.

“Ada yang tanya apakah rahsia saya kekal tenang menghadapai situasi-situasi yang extreme ini? Jawapan saya adalah Al-Quran. Ketika kem latihan di Nilai, saya dah mulakan misi membaca Al-Quran untuk khatam sebelum pertandingan.

“Tapi maklumlah, latihan sangatlah teruk waktu tu ditambah dengan kesibukkan pelbagai aktiviti bersama dengan pasukan membuatkan kuantiti bacaan agak perlahan. Tetapi selepas tamat saja kem latihan dan terbang ke Tokyo ianya memberikan saya lebih banyak ruang untuk memberikan tumpuan kepada bacaan,” katanya menerusi catatan akaun Facebook miliknya, hari ini.

Pelumba berusia 33 tahun itu juga memaklumkan , bermula di atas kapal terbang menuju ke Tokyo dia tidak mensia-siakan waktu yang ada dengan separuh perjalanan diluangkan dengan bacaan.

“Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican yang ketika itu ternampak dan mengetahui misi tersebut memberikan kata-kata semangat dan juga beberapa tips kerohanian.

“Boleh kata semua waktu terluang yang ada ketika di perkampungan sukan tu, saya memang mengejar bacaan. Bila kita baca Al-Quran ni tak mudah, banyak dugaan-dugaan dia.

“Ada saja bisikan-bisikan yang cuba mematahkan semangat kita. Sebab tu bila kita baca Al-Quran di bulan Ramadhan sangat berbeza ketika baca di bulan-bulan yang biasa. Apabila setiap kali ada perasaan ‘berat’ tu, saya akan lawan dan lawan dan lawan,” ujarnya.

Azizul atau lebih mesra dengan panggilan Jijoe berkata, waktu membaca Al-Quran itu, seolah-olah dia berada di dunia vakum (vacuum).

“Bukan vakum yang korang sedut debu-debu karpet dekat rumah korang tu, tetapi dunia vakum yang dikenali sebagai hampagas dalam hukum fizik. Jauh pulak saya menyimpang, maaf.

“Tetapi setiap kali saya membuat bacaan, saya tidak mengetahui apa yang berlaku di sekeliling saya. Saya seolah-olah berada di dimensi yang berbeza. Saya dapat lupakan seketika kepenatan dari latihan, tekanan yang berada di bahu saya dan juga segala macam masalah-masalah duniawi yang tersumbat di kepala.

“Tenang. Bukan mudah untuk tenang apabila kejohanan terbesar dalam karier kita hanya ada beberapa hari saja lagi. Tapi sumpah tak tipu, memang dengan bacaan Al-Quran ni membuatkan pemikiran dan jiwa saya tidak bergelora. Syukur, kepada Allah SWT saya dapat khatam bacaan pada hari Jumaat, sehari sebelum saya memulakan perlumbaan acara Keirin.

“Sejurus selepas khatam tu, saya terus bernazar kepada Allah SWT dan saya meletakkan segala perihal dan urusan perlumbaan saya kepadaNya kerana Dia lah Al-‘Alim, Allah yang Maha mengetahui segalanya,” tegasnya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: