Antarabangsa Bola Sepak Terkini

FIFA tarik balik hak penganjuran Piała Dunia B20


PERSEKUTUAN Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) mengumumkan hak penganjuran sebagai tuan rumah Piala Dunia Bawah 20 Tahun (B-20) yang diberikan kepada Indonesia disingkirkan berikutan kebimbangan politik membabitkan penyertaan Israel.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan FIFA, keputusan itu dibuat “berikutan perkembangan semasa.

“Tuan rumah baharu akan diumumkan secepat mungkin, dengan tarikh kejohanan masih belum berubah,” tambah kenyataan FIFA.

Undian bagi kejohanan membabitkan 24 pasukan itu yang akan bermula pada 20 Mei depan akan berlangsung di Bali, Khamis, namun FIFA membatalkan majlis berkenaan tanpa memberikan sebab atau menetapkan tarikh baharu.

Indonesia dan Israel tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik secara formal dan mereka memberikan sokongan buat Palestin di negara memiliki penduduk Muslim paling ramai itu seterusnya mencetuskan penolakan terhadap pembabitan pasukan Israel.

FIFA menambah bahawa sebarang sekatan terhadap Persatuan Bolasepak Indonesia (PSSI) “mungkin akan ditentukan pada tahap seterusnya..

Presiden Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI), Erick Thohir menjelaskan  usaha terbaik telah dilakukan selepas mengadakan perbincangan di Doha.

“Saya sudah cuba yang terbaik. Selepas menghantar surat dari Presiden (Indonesia) Jokowi, dan berbincang dengan Presiden FIFA, Gianni Infantino, kita mesti menerima keputusan FIFA untuk membatalkan hak penganjuran yang akan diadakan itu.

“Indonesia ialah ahli FIFA, jadi bagi pembabitan dalam bola sepak antarabangsa, kita mesti mengikut peraturan ditetapkan. FIFA memikirkan bahawa dalam keadaan semasa, ia tidak boleh diteruskan, kami mesti menerimanya,” katanya.

Indonesia tidak bermain dalam kejohanan itu sejak 1979 dan mereka layak secara automatik untuk kejohnan itu sebagai tuan rumah tetapi kini akan kehilangannya apabila tuan rumah baharu dipilih.

Israel layak ke kejohanan berkenaan buat pertama kali selepas pusingan akhir Kejohanan Bawah 19 Tahun Eropah selepas mereka menamatkan kedudukan di tangga kedua di belakang England.


Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d