Permotoran

Grand Prix F1 Singapura hingga 2028


Foto: F1

Oleh: JJFIRDAUS

FORMULA  Satu  (F1) akan terus berlumba di Singapura sekurang-kurangnya hingga tahun 2028 apabila perjanjian baharu dicapai untuk mengekalkan Litar Marina Bay yang mencabar itu.

Grand Prix Singapura adalah antara venue popular dalam kalendar F1 sejak melakukan debut pada 2008 yang menyaksikan ianya menjadi perlumbaan F1 pertama yang diadakan pada sebelah malam.

Perlumbaan pada tahun 2020 dan 2021 terpaksa dibatalkan ekoran penularan pandemik Covid-19 dan ia tetap diletakkan dalam kalendar untuk musim 2022 meskipun tidak mempunyai kontrak.

“Perlumbaan di Litar Jalanan Marina Bay berlangsung di bawah lampu sejak 2008 dan Singapura terus menerus mengujakan peminat, pasukan dan pelumba sejak itu,” jelas presiden dan CEO F1, Stefano Domenicali.

“Singapura mempunyai tempat yang istimewa dalam kalendar F1 dan dengan lanjutan kontrak penganjuran sehingga 2028 ini, ianya juga bertindak sebagai komitmen jangka panjang kami untuk melebarkan pengaruh sukan ini di rantau Asia,” tambah Domenicali.

Formula Satu kembali ke bandar yang hebat ini dan Grand Prix Singapura dijadualkan berlangsung pada 2 Oktober sebagai pusingan ke-18 dari 23 pusingan perlumbaan musim ini.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: