Bola Sepak Gaya Hidup Semasa Terkini

Meneruskan kelangsungan hidup, Daudsu pilih kerjaya E-Sukan


 

BEKAS  tonggak pertahanan Kelantan United, Daudsu Jamaluddin memilih dunia e-sukan untuk meneruskan kelangsungan hidup selepas tidak lagi terlibat dalam Liga Malaysia pada musim ini.

Mengakui pandemik COVID-19 benar-benar memberi kesan terhadap kariernya di samping jodohnya bersama Kelantan United juga tidak panjang untuk terus beraksi pada musim ini, Daudsu terpaksa memikirkan solusi lain yang lebih baik untuknya mencari wang pendapatan.

Justeru, pemain berusia 36 tahun itu mengambil peluang menjadikan hobinya yang gemar bermain permainan video dalam talian sebagai platform untuk menjana pendapatan selain tidak menolak agak sukar untuk mencari pekerjaan lain ketika ini.

Meskipun sedih terpaksa meninggalkan kerjaya sebagai pemain bola sepak profesional, Daudsu menyifatkan situasi yang tidak menentu ketika ini benar-benar menghimpit dirinya dan untuk itu, pilihan untuk berkecimpung dalam dunia e-sukan adalah yang terbaik pada masa ini.

“Selepas bermula PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) pada tahun lepas, saya dah mula berfikir agaknya macam manalah karier saya selepas ini, dengan pasukan juga mestilah nak lebih berjimat pada musim 2021.

“Memang saya tidak nafikan, COVID-19 betul betul memberi kesan kepada sukan bola sepak, apatah lagi saya sekarang ini yang tiada pasukan untuk beraksi, dan akhirnya terpaksa memilih pelan B.

“Jadi sekarang, saya nak fokus dengan permainan video terlebih dahulu, di mana saya sekarang ada laman Facebook sendiri iaitu DwoodsuxGaming sebagai pereka video permainan dan Alhamdulillah setakat ini sudah mempunyai pengikut melebihi 8,000 orang.

“Saya harap bidang e-sukan ini dapatlah membantu sedikit sebanyak daripada segi kewangan dan semoga yang lebih baik untuk semua yang turut terjejas akibat pandemik ini,” katanya.

Daudsu antara salah seorang pemain yang sudah memiliki kesemua koleksi pingat Liga Malaysia sewaktu bersama Kelantan dan Johor Darul Ta’zim (JDT) selain turut pernah merangkul kejuaraan AFC pada tahun 2015.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: