Antarabangsa Lain-Lain Olahraga

Sukan Asia Doha 2030 lancarkan jenama dan slogan


IMG-20200902-WA0062

JAWATANKUASA Bidaan Sukan Asia Doha 2030 hari ini melancarkan logo dan slogan tawaran dinamik, yang bersama-sama mencerminkan gabungan tradisi dan kemodenan Qatar serta komitmennya untuk menganjurkan sukan ajaib dengan warisan abadi untuk Asia.

Logo dan slogan rasmi, ‘Pintu Gerbang Anda’, telah diungkapkan oleh Presiden QOC dan Ketua Jawatankuasa Tawaran Sukan Asia Doha 2030, TYT Sheikh Joaan Bin Hamad Bin Khalifa, bersama atlet Qatar dan wakil jawatankuasa.

“Tawaran ini lahir dari kepercayaan kuat kami bahawa sukan mempunyai kekuatan untuk mendorong perubahan sosial dan memupuk keamanan dan persefahaman.

“Peranan unik yang dapat dimainkan sukan penuh inspirasi ini telah dapat ditunjukkan dengan jelas tahun ini semasa wabak global.

“Ini memperkuatkan tekad kita untuk menggunakan Doha 2030 sebagai pintu masuk ke masa depan yang lebih cerah bagi Qatar dan keluarga Olimpik Asia,” kata TYT Sheikh Joaan Bin Hamad Al-Thani menerusi kenyataan.

Menurutnya lagi, berdasarkan legasi Sukan Asia Doha 2006, pihaknya ingin menyampaikan aktiviti sukan yang penuh berinspirasi di Asia.

“Kami ingin menunjukkan Sukan Asia yang menyokong pembangunan di seluruh benua dan menyediakan platform yang menghubungkan semua negara dan meraikan kepelbagaian damai kami,” katanya.

Logo ini telah dirancang untuk memperlihatkan perpaduan warisan Qatar dan pemandangan semula jadi yang luar biasa, dengan budaya yang semarak, kontemporari dan seragam.

Menampilkan corak berwarna, mewakili visi tawaran untuk menginspirasi impian masa depan yang lebih makmur untuk Asia melalui kegiatan sukan.

Slogan Your Gateway mencerminkan kepercayaan Qatar bahawa Sukan Asia Doha 2030 dapat menjadi pintu masuk yang lebih cerah untuk Jawatankuasa Olimpik Nasional Asia (NOC).

Qatar adalah destinasi bertaraf dunia yang terbukti untuk penganjuran acara sukan utama yang dipercayai untuk organisasi sukan antarabangsa.

Negara ini baru-baru ini menjadi tuan rumah Kejuaraan Dunia yang berjaya untuk atlet, bola baling dan gimnastik serta akan menyambut dunia sekali lagi untuk Piala Dunia FIFA 2022 yang akan datang.

Selain Qatar, sebuah lagi negara Teluk, Arab Saudi dan turutan bersaing membida penganjuran Sukan Asia 2030.

Bandar yang akan menjadi tuan rumah dipilih pada Mesyuarat Agung OCA di China pada 29 November depan.


Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d