Uncategorized

Pihak penaja mohon penangguhan bayaran gaji : KFA


PERSATUAN Bola Sepak Kedah (KFA) tampil menjawab isu dakwaan kononnya berdepan tunggakan membayar gaji para pemain yang heboh di laman sosial sejak semalam.

Setiausaha Kehormat KFA, Asmirul Anuar Aris berkata, beliau di hujani dengan persoalan berhubung pembayaran gaji pemain melalui media massa ketika negara sedang menghadapi ujian penyebaran wabak COVID-19.

“Saya telah menghubungi pengurusan KFA dan pihak penaja untuk mendapat kepastian.

“Untuk makluman semua, pihak Pengurusan KFA sememangnya sudah diperjelaskan oleh pihak penaja (sponsor) untuk melunaskan gaji pemain sebagaimana yang telah dipersetujui bersama terma dan syarat pembayaran.

“Apabila berlaku Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama pada 18 Mac 2020, pihak penaja telah memohon penangguhan pembayaran sehingga tamat gelombang pertama.

“Malangnya, sebagaimana yang semua sedia maklum, PKP telah di lanjutkan hingga ke peringkat 3 yang akan berakhir pada 28 April 2020,” katanya menerusi Facebook malam tadi.

Jelas Asmirul lagi, hal ini telah menyukarkan pihak penaja untuk memperjelaskannya kerana perniagaan mereka juga terjejas teruk akibat daripada kekangan ekonomi yang berlaku.

Namun katanya, mereka tetap berjanji akan memperjelaskan penajaan sebaik sahaja PKP tamat.

“Di pihak Kerajaan Negeri Kedah pula, keutamaan harus di berikan setelah menyelesaikan kesemua bajet rangsangan ekonomi serta bantuan keperluan kepada rakyat untuk kos sara hidup yang pada ketika ini tentunya telah menjadi agenda utama negeri.

“Misi menaik taraf keperluan kesihatan serta menyelamatkan nyawa rakyat menjadi keperluan yang amat penting. Kerajaan Kedah menfokuskan patuh PKP ini dititik beratkan sehinggalah kita berjaya mengekalkan lima hari (10 – 14 April) berturut-turut tiada kes baru COVID-19. Ini semua hasil keutamaan kerajaan negeri,” ujarnya

Menurutnya lagi, pihaknya tidak menafikan bola sepak sebagai sukan yang paling di minati di negeri Kedah dan tidak akan dikesampingkan.

“Ianya kini berada di agenda kedua langkah penyelesaian setelah pihak penaja menghadapi kekangan ketika kegawatan ekonomi.

“Kerajaan negeri masih boleh mempunyai dana untuk langkah penyelesaian. Segalanya akan di selesaikan sebaik mungkin oleh kerajaan setelah tamat tempoh PKP ini. Insya Allah,” katanya lagi.

Beliau juga mendedahkan ramai yang bertanya kenapa tiada perbincangan dengan pemain untuk langkah penyelesaian?

“Untuk makluman, pihak MFL dan FAM masih lagi belum menyediakan kata putus bilakah tarikh akan bermula kembali liga setelah bermesyuarat berkali-kali.

“Keputusan menagguhkan liga tiada kata putus. Tarikhnya masih dalam perbincangan yang sentiasa ditangguh dari satu mesyuarat kepada satu mesyuarat yang akan datang.

“Jadi bagaimana pihak pengurusan di setiap negeri atau badan gabungan di seluruh Malaysia boleh menstruktur kewangan pasukan masing-masing serta mengadakan perbincangan dengan pemain?

“Sepatutnya FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) dan MFL (Malaysian Football League) kebajikan negeri-negeri selaku badan gabungan ketika negara sedang di landa pelbagai musibah. Bukan hanya sekadar menjadi perantara kepada sebuah negeri.

“Jika mereka sendiri gagal mencari kos bantuan untuk menjaga kebajikan negeri yang teruk di landa musibah apalah sangat keupayaan setiap negeri bersama penaja masing-masing,” terang Asmirul.

Dalam pada itu, beliau juga mempersoalkan kewajaran JDT untuk campur tangan dalam pengurusan badan gabungan seolah melangkaui FAM?

“Untuk apa tujuan menggembar-gembur di dalam media ketika negara gawat dengan wabak COVID-19?

“Saya bercakap bagi seluruh negeri yang terlibat di dalam Liga ini bukan hanya bercakap bagi pihak negeri Kedah.

“InsyaAllah bermula tampuk pimpinan Mei 2018 sehingga kini belum pernah Kedah FA gagal melangsaikan gaji pemain. Cuma kelewatan yang berlaku adalah kerana wabak COVID19 yang telah melanda seluruh dunia.

“Perbincangan dengan pemain akan segera di langsungkan setelah pihak FAM dan MFL memberikan tarikh terakhir kemaskini permulaan kembali musim 2020,” katanya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d