Antarabangsa Uncategorized

Doktor Tokyo minta pembatalan Sukan Olimpik kerana COVID-19


Seorang atlet tempatan bertanding acara ujian gaya bebas berbasikal BMX Sukan Olimpik Tokyo 2020, semalam. FOTO: AP

SEBUAH organisasi perubatan terkemuka membuat permintaan untuk membatalkan Sukan Olimpik Tokyo, dengan mengatakan bahawa hospital sudah terbeban ketika negara itu menghadapi lonjakan jangkitan COVID-19 kurang dari tiga bulan sebelum bermulanya temasya.

Persatuan Pengamal Perubatan Tokyo yang mewakili sekitar 6,000 doktor primer memberitahu hospital di bandar tuan rumah sukan “penuh dengan tangan mereka dan hampir tidak mempunyai kapasiti simpanan” di tengah peningkatan jangkitan.

“Kami meminta agar pihak berkuasa meyakinkan IOC (Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa) bahawa mengadakan Olimpik adalah sukar dan mendapatkan keputusan untuk membatalkan sukan, ” kata persatuan itu dalam surat terbuka 14 Mei kepada Perdana Menteri, Yoshihide Suga yang diposkan ke laman webnya pada hari Isnin (18 Mei).

Peningkatan jangkitan telah menimbulkan kegusaran di tengah kekurangan kakitangan perubatan dan tempat tidur hospital di beberapa kawasan di ibu negara Jepun, yang mendorong pemerintah untuk melanjutkan keadaan darurat ketiga di Tokyo dan beberapa wilayah lain sehingga 31 Mei.

“Institusi perubatan yang berurusan dengan COVID-19 tidak cukup tangan dan hampir tidak mempunyai kapasiti simpanan.

“Doktor akan segera menghadapi kesukaran tambahan untuk menangani pesakit yang mengalami keletihan panas pada bulan musim panas, dan jika Olimpik menyumbang kepada peningkatan kematian, “Jepun akan memikul tanggungjawab maksimum”,” kata persatuan perubatan dalam suratnya.

Japan announces withdrawal from IWC to resume commercial whaling - The  Mainichi
Yoshihide Suga

Pakar kesihatan dan kumpulan perubatan lain telah menyuarakan kebimbangan mereka mengenai Olimpik, sementara petisyen dalam talian yang meminta agar sukan dibatalkan ditandatangani oleh ratusan ribu orang.

Secara keseluruhan, Jepun dapat menghindari penyebaran virus secara meluas yang dialami oleh negara lain, tetapi pemerintah mendapat kritikan tajam atas kegagalan pemberikan suntikan vaksinnya yang disiaftkan lambat.

Hanya kira-kira 3.5 peratus penduduk daripada 126 juta telah divaksin, menurut laporan Reuters.

Bagaimanapun,  Suga mengatakan Jepun boleh menjadi tuan rumah “Olimpik yang selamat ” sambil mengikuti langkah-langkah pencegahan COVID-19 yang sesuai.

People taking part in a protest against the hosting of the 2020 Tokyo Olympic Games in Tokyo, on May 17, 2021.
Orang ramai yang mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan menentang penganjuran Sukan Olimpik Tokyo 2020 di Tokyo, semalam. FOTO: AFP

Persiapan untuk Sukan Olimpik pada 23 Julai hingga 8 Ogos depan sedang berjalan di bawah protokol COVID-19 yang ketat, dengan ujian yang menampilkan 420 atlet berlangsung pada awal Mei.

Untuk rekod, sukan ini telah ditunda sekali kerana wabak tersebut.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: