Uncategorized

SIC IKRAR SIFAR RASUAH


Rabu, 4 Mac 2020 – Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah memberikan komitmen mereka terhadap usaha Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam memerangi rasuah dengan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) semalam.

Upacara ikrar, yang diadakan di SIC, telah dihadiri oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Masyarakat SPRM, TPj. Haji Razim Mohd Noor, Cawangan untuk Sosio-Kebudayaan dan Politik SPRM, Encik Samsul Salip, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SIC, Dato ‘Razlan Razali, Ketua Pegawai Kewangan SIC (CFO), Caroline Lee, pegawai SPRM dan semua kakitangan SIC.

Acara utama majlis itu adalah ikrar toleransi sifar terhadap rasuah dan juga perisytiharan oleh penandatangan kepada pihak berkepentingan bahawa rasuah tidak dapat ditanggung.

Menurut Samsul Salip, “berjuang dan memerangi rasuah bukan tanggungjawab eksklusif SPRM; Sebaliknya, tugas dan tanggungjawab kolektif semua anggota masyarakat, terutama yang berkhidmat di agensi kerajaan, untuk mencapai negara yang bebas daripada segala bentuk korupsi dan penyalahgunaan kuasa. “

“Terdapat hampir 6,000 kes yang dilaporkan kepada SPRM tetapi hanya 1,300 kes yang berkaitan dengan rasuah. Orang ramai kebanyakannya tidak menafsirkan mengenai bidang kuasa SPRM. SPRM hanya boleh menjalankan siasatan, kita tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan sebarang pihak atau organisasi. Ia akan berada di bawah Peguam Negara Malaysia, “katanya.

Sumpah Pledge Free Corruption diketuai oleh Dato ‘Razlan Razali, sebelum sesi menandatangani, disaksikan oleh Cik Caroline Lee. Usaha ini adalah untuk mengukuhkan tadbir urus syarikat berdasarkan budaya kerja integriti dan etika.

Dato ‘Razlan Razali berkata, “Ini adalah komitmen kami untuk memastikan kami bebas dari sebarang bentuk rasuah. SIC mengamalkan tadbir urus yang baik, profesionalisme, dan bekerja dengan integriti. Inilah yang saya amalkan, latihan dan amalan berkhidmat di sini. “
Upacara berakhir dengan sesi foto antara SIC dan SPRM.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d