Uncategorized

Aaliyah tekad tingkatkan tahap permainan


Pemain remaja waterski prodigy negara, Aaliyah Yoong Hanifah mahu meningkatkan corak permainannya menjelang pertandingan pertama tahun ini di Australia minggu ini.

Atlet berusia 16 tahun itu menikmati musim sensasi tahun lalu di mana dia mencapai banyak perkara dalam kerjayanya.

Dia menjadi perenang pertama Malaysia mara di Kejuaraan Dunia dengan menamatkan saingan pada kedudukan kesembilan.

Aaliyah juga melangkah jauh dalam Kejuaraan Waterski Asia pada September lalu dengan meraih empat pingat emas – slalom, tricks, jump dan keseluruhannya.

Aaliyah turut memecahkan rekod peribadi terbaiknya dan melakar catatan baru Kejohanan Asia dalam kategori tricks dengan skor 7,680.

Kini, Aaliyah menetapkan untuk bertanding buat pertama kali dalam ketiga-tiga acara kategori Junior dan Terbuka Moomba Master yang diadakan setiap tahun di Yarra River, Melbourne bermula dari 4 hingga 9 Mac 2020.

Ia merupakan tahap terpenting bagi Aaliyah yang kini menduduki tempat kedua di dunia untuk tricks dan nombor tiga dunia secara keseluruhan dalam kategori Bawah-17.

Dan ia juga merupakan peluang terbaik untuk Aaliyah mencuba dan menutup jurang di perairan elit dunia terutama pada Kejohanan Junior Waterski yang diadakan di Florida pada bulan Ogos depan.

Aaliyah tampak yakin hadapi kejohanan Terbuka Moomba Master bulan ini.

“Harapan kepada Aaliyah adalah untuk mencuba yang lebih baik berbanding tahun lepas,” kata Ketua Jurulatih Persekutuan Waterski dan Wakeboard Malaysia (MWWF), Hanifah Yoong.

Menurut Hanifah, ini kerana pihaknya mahu Aaliyah mencuba dan mengukuhkan ranking dunianya bagi mendapatkan rentak yang baik untuk kempen junior dunia pada bulan Ogos nanti.

“Ini pasti akan menjadi cabaran besar untuknya di Moomba kali ini kerana ini kali pertama dia akan bertanding dalam tiga acara untuk kedua-dua kategori junior dan terbuka.

“Tetapi, sekarang dia berasa selesa dan boleh menyanyi dalam sesi latihan. Jadi diharapkan ini akan menjadi persembahan yang baik untuknya,” tambah Hanifah.

Walaupun kategori terbuka mungkin menjadi langkah yang terlalu tinggi buat masa ini, Aaliyah sememangnya merupakan prospek pingat untuk acara junior, terutama dalam acara kegemarannya, – tricks dan keseluruhannya.

Dia menduduki podium dalam kedua-dua disiplin tahun ini dan berharap untuk mencuba podium ketiga, melompat, dan mungkin juga memenangi disiplin teknik.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d