Basikal Terkini

Langkawi ‘disisihkan’ dari LTdL 2023

“Ini bukan kali pertama (Langkawi tiada dalam senarai laluan LTdL) tetapi nama Langkawi is still there.

PULAU Legenda, Langkawi yang sinonim dengan perlumbaan jelajah berbasikal terunggul Asia, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023  ‘disisihkan’ daripada edisi ke-27 tahun ini.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi Ismail mengesahkan status tersebut dalam sidang akhbar sejurus pelancaran LTdL 2023 di Dewan Podium, Menara KBS, Putrajaya, Selasa.

Ujarnya, perlumbaan LTdL tahun ini melibatkan 11 negeri (di Semenanjung Malaysia) kecuali Perlis. Jika kita melibatkan Langkawi, ia akan menambahkan kos (penganjuran).

“Ini bukan kali pertama (Langkawi tiada dalam senarai laluan LTdL) tetapi nama Langkawi is still there. Ini (ketiadaan Langkawi dalam senarai laluan LTdL) bukan perkara luar biasa.

“Kita telah mengambil kira aspek logistik… kos (penganjuran) tinggi. Laluan di Langkawi bukan comfortable yang sesuai untuk host (LTdL tahun ini),” tegasnya pada sidang media yang  turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh; Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abdul Halim dan Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Datuk Abu Samah Abd Wahab.

LTdL 2023 akan kembali dikendalikan MSN dengan membabitkan lapan peringkat perlumbaan merentasi 11 buah negeri di Semenanjung Malaysia dengan jarak keseluruhan sejauh 1,280 kilometer (km).

MSN memiliki rekod baik selaku penganjur LTdL daripada tahun 2012 hingga 2014 dan diberikan pengiktirafan anugerah Excellence Level of Organisation oleh badan induk, Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI).


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: