Bola Sepak

FAM yakin B-16 negara mampu mara jauh di Yogyakarta


Hamidin pada sesi pertemuan dengan barisan pemain dan pegawai pasukan B-16 kebangsaan kendalian Osmera Omaro di Wisma FAM, Kelana Jaya, pagi Jumaat. FOTO FAM.

Pasukan B-16 kebangsaan mampu mara lebih jauh sehingga ke pentas final Kejuaraan B-16 AFF 2022 di Yogyakarta, Indonesia dari 31 Julai hingga 12 Ogos 2022.

Keyakinan itu dititipkan oleh Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin pada sesi pertemuan dengan barisan pemain dan pegawai pasukan B-16 kebangsaan kendalian Osmera Omaro di Wisma FAM, Kelana Jaya, pagi Jumaat.

Menurutnya, keyakinan beliau itu berdasarkan kelompok pemain B-16 yang terbaik dimiliki pasukan ini yang diadun bersama pengalaman barisan kejurulatihannya.

“Saya rasa pasukan ini boleh pergi jauh. Dengan pengalaman dimiliki barisan kejurulatihan dan juga pemain terbaik yang kita ada, kita boleh melepasi peringkat separuh akhir dan seterusnya ke final.

“Jika berjaya muncul juara, ia sesuatu yang bagus kerana ini antara pasukan masa depan kita. Kalau kita nak pergi ke peringkat ke lebih tinggi, kita perlu meningkatkan lagi pengetahuan dan pengalaman.

“Sudah tentu, komitmen tinggi setiap pemain dan pegawai dalam dan luar padang akan menghasilkan kejayaan kepada pasukan. Tekanan pasti ada tetapi saya yakin, pasukan ini memiliki kualiti. Saya doakan pasukan ini berjaya,” katanya.

Ujarnya, skuad Harimau Malaya B-16 sedang menjalani latihan pusat sejak Isnin lalu.

Majlis perjumpaan itu turut dihadiri oleh Timbalan Presiden FAM, Datuk Wira Mohd Yusoff Mahadi; Pengarah Teknikal FAM, Scott O’Donell dan Exco FAM, Christopher Raj yang juga pengurus pasukan berkenaan.

Malaysia akan memulakan saingan Kumpulan C bertemu Kemboja pada 2 Ogos, diikuti aksi berikutnya berdepan Myanmar pada 5 Ogos dan Australia pada 8 Ogos 2022.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: