Bola Sepak

Bukan tugas mudah – Mora


Barisan pemain JDT meraihkan gelaran kejuaraan kali ke 8 berturut-turut selepas menang 3-0 ke atas Sri Pahang FC.

KETUA jurulatih Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora, gembira kerana mampu mempertahankan kejuaraan Liga Super buat kali kelapan lebih awal tanpa menunggu sehingga minggu terakhir perlawanan selepas menang 3-0 mengatasi Sri Pahang FC.

Tambahnya, kejuaraan kali ini bukanlah sesuatu yang mudah kerana tahap persaingan di Liga Super dilihat semakin meningkat buat pasukan pada saban musim.

Justeru, mengesahkan kejuaraan apatah lagi di laman sendiri adalah sesuatu yang manis buat JDT walaupun terpalit sedikit rasa kecewa kerana tidak dapat melakukannya di hadapan puluhan ribu penyokong setia Harimau Selatan.

Selain itu, beliau berikan penghargaan kepada Tunku Mahkota Johor(TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim, yang telah berikan segala-galanya agar JDT terus menjadi pasukan kekal dominan di saingan Liga Malaysia.

“ Sudah tentu sangat gembira dengan kejuaraan ini kerana berjaya meraihnya lebih awal biarpun masih ada beberapa perlawanan lagi, ditambah peluang terbaik kami dapat lakukannya di tempat sendiri.

“ Tahap persaingan semakin tinggi kerana kita sekarang sudah mempunyai Terengganu, Selangor dan Kedah yang semakin meningkat manakala Penang bermula begitu baik pada awal musim, ini sesuatu yang baik kepada tahap kompetitif liga.

“Bagi perlawanan hari ini, saya tahu Sri Pahang tidak berada tahap terbaik untuk berdepan JDT tetapi mereka sentiasa hadirkan tentangan sengit namun JDT semakin kuat di segenap segi dengan kehadiran pemain muda, senior, pemain-pemain kebangsaan serta import yang berada di tahap terbaik pada tiap perlawanan.

“ Bukan mudah untuk menang dalam bola sepak untuk mana-mana liga di dunia namun melalui sokongan yang kuat dari segi ekonomi, mental dan emosi oleh TMJ, kami mahu berikan kejuaraan ini kepadanya.

“ Kami semakin obses untuk menang dalam setiap perlawanan sama ada bermain di tempat sendiri atau lawan, ini adalah satu benda yang menjadi kebiasaan kepada pasukan, ” katanya.

JDT muncul juara apabila meraih 51 mata ketika liga masih berbaki dua perlawanan, satu kedudukan yang tidak boleh dicabar oleh pasukan lain seperti Kedah FC yang hanya boleh meraih 50 mata maksimum jika menang dalam semua baki perlawanan.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: