Bola Sepak

Aksi membabitkan KDA FC dan KCFC ditunda


PERLAWANAN Liga Super melibatkan pasukan Kedah Darul Aman FC (KDA) dan pasukan Liga Premier, Kuching City FC (KCFC) ditunda  susulan arahan kuarantin terhadap pasukan berkenaan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan, keputusan untuk menunda perlawanan selepas mendapati beberapa pemain serta pegawai daripada KDA dan KCFC telah dikesan positif wabak Covid-19 menerusi ujian PCR sebelum hari perlawanan minggu lalu.

Jelasnya, menurut laporan pasukan-pasukan berkenaan, maklumat tarikh dan tempoh kuarantin yang terpaksa dijalani oleh mereka menyaksikan KDA dikuarantin bermula 21 Julai 2021 sehingga 3 Ogos 2021 manakala KCFC pula akan melalui proses sama pada 24 Julai 2021 sehingga 9 Ogos 2021.

Bagaimanapun beliau mengesahkan bahawa MFL telah membuat permohonan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan KKM melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) agar hanya pegawai dan pemain yang positif COVID-19 sahaja dikuarantin.

“Permohonan untuk mengkaji semula Prosedur Standard Operasi (SOP) Penganjuran Liga Malaysia telah dihantar melalui KBS untuk pertimbangan KKM dan MKN.

“MFL telah mengusulkan agar hanya pegawai dan pemain yang positif Covid-19 sahaja dikuarantin manakala pegawai dan pemain yang disahkan negatif dibenarkan untuk berlatih dalam pada yang sama meneruskan perlawanan liga seperti yang dijadualkan.

“Sekiranya permohonan ini diterima, pihak MFL boleh menilai semula penundaan jadual KDA dan KCFC ini. Maka ketika ini kami akan menunggu keputusan permohonan itu sebelum mengumumkan jadual baharu pindaan perlawanan melibatkan dua pasukan berkenaan.

“Saya percaya pihak MKN dan KKM dapat memberikan pertimbangan sewajarnya permohonan itu memandangkan kes yang berlaku setakat ini adalah kecil dan berjaya dikawal dengan ujian pengesanan awal dan SOP ketat Gelembung Sukan bagi Liga Malaysia.

“Jika kita melihat kepada penganjuran liga bola sepak di luar negara seperti di EPL England, LaLiga Sepanyol, Serie A Itali serta baru-baru ini di Euro 2020 dan kejohanan yang dianjurkan oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), kuarantin hanya dikenakan kepada pemain yang positif sahaja manakala pemain lain dibenarkan untuk meneruskan latihan dan bermain,” katanya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: