
KETIBAAN barisan pemain dan pengurusan skuad bola sepak Vietnam ke Dubai bagi aksi Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023, Kumpulan G pada 26 Mei lalu turut disertai delegasi media yang dianggap elemen penting perjalanan pasukan kebangsaan Vietnam.
Naib Presiden Persekutuan Bolasepak Vietnam (VFF), Cao Van Chong berkata, pihak menghargai sokongan rakan media walaupun dalam keadaan sukar.
“Bagi pihak VFF, kami semua berharap delegasi media sentiasa selamat dan menyelesaikan misi dalam tempoh ini,” ujarnya dipetik menerusi laman rasmi VFF.
Penerbangan pasukan kebangsaan Vietnam disediakan oleh Bamboo Airway, bertolak pada jam 4.10 petang (waktu tempatan) pada 26 Mei dan tiba di Dubai pada pukul 7.40 malam yang turut disertai delegasi media.
Sama seperti wartawan lain yang secara langsung bekerja untuk bertempur dengan Covid -19, perwakilan media juga perlu melakukan ujian yang teliti sebelum pindah ke UAE dan selama berada di sana.
Selama tempoh Covid-19 ini, organisasi tuan rumah, AFC, dan FIFA mempunyai peraturan terperinci untuk media dan memerlukan 100 peratus wartawan yang mengikuti untuk memastikan keselamatan.





Add Comment