Antarabangsa Bola Sepak

Manchester City tidak miliki identiti


 

CARLO ANCELOTTI

PENGURUS Everton, Carlo Ancelotti mengatakan, Manchester City bimbingan Pep Guardiola ‘tidak memiliki identiti yang jelas’ sehingga perkara itu dianggap positif bagi The Citizens ketika tekad mengejar empat gelaran yang bersejarah.

The Toffees akan berusaha mengakhiri peluang City untuk meraih empat piala pada musim 2020/21 ini ketika mereka melayan kunjungan lawan dalam aksi suku akhir Piala FA, Ahad ini.

Ancelotti, bekas jurulatih AC Milan, Real Madrid, dan Paris Saint-Germain, sedar pasukannya akan menghadapi tentangan yang berat untuk mengalahkan City.

“Saya ingin berkata tentang Manchester City. Manchester City adalah pasukan yang fantastik, tapi mereka tidak memiliki identiti yang jelas

.”Kadang-kadang mereka membangunkan [serangan] dengan tiga, kadang-kadang dengan dua, kadang-kadang dengan bek kanan mereka yang bermain sebagai holding midfielder.

“Kadang mereka tidak bermain dengan penyerang tengah, mereka bermain dengan No 10 sebagai penyerang tengah, jadi identiti Manchester City tidak jelas. Jika mereka memiliki identiti yang jelas, anda boleh mengatasi ketajaman mereka,” ujar Ancelotti kepada wartawan dilapor Goal.

Ancelotti adalah pengurus yang terbukti berjaya dengan meraih gelaran liga dan Liga Juara-Juara bersama bekas kelabnya.

Everton dalam proses menjadi pasukan yang kuat. Allan, James Rodriguez, Abdoulaye Doucoure, dan Ben Godfrey sudah dibeli, namun Ancelotti ingin menambah pemain-pemain baru ketika bursa perpindahan musim panas akan datang dibuka.

“Untuk meningkat kami harus meningkatkan pengetahuan para pemain yang kami miliki. Kami masih memiliki pemain-pemain muda di dalam skuad, dan kami harus meningkatkan kualiti skuad dengan rekrut baru,” ujar Ancelotti lagi.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: