Bola Sepak Semasa Terkini

MFL kekalkan peraturan pertukaran pemain


LIGA Bolasepak Malaysia (MFL) mengekalkan peraturan pertukaran lima pemain gantian dan dua kali tempoh drinks breaks dalam 90 minit pada musim lalu bagi Liga Malaysia musim 2021.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan berkata, langkah itu sebagai alternatif untuk membantu jurulatih-jurulatih kelab dalam persiapan pasukan di mana sepak mula Liga Malaysia 2021 bermula pada 5 Mac 2021.

Jelas Dato’ Ab Ghani, MFL sentiasa memahami kekangan tertentu kepada kelab-kelab selepas memiliki kira-kira 19 hari tempoh persiapan sebagaimana program latihan berpusat bermula esok (15 Februari 2021) melalui dua mekanisme iaitu Home dan Camp Quarantine.

Bagaimanapun, Dato’ Ab Ghani berharap kesemua kelab terutama jurulatih memahami situasi yang dihadapi oleh MFL dalam tempoh pandemik COVID-19 di mana keputusan itu dibuat adalah demi kepentingan kelangsungan Liga Malaysia.

“MFL telah menerima mendengar keluhan daripada jurulatih-jurulatih berkenaan persiapan Liga Malaysia yang akan berlangsung pada 5 Mac 2021.

“Namun MFL komited untuk menamatkan kempen liga dengan perlawanan penuh (22 perlawanan) di mana kami tidak mahu mengambil risiko yang akan memberikan kesan kepada penajaan itu sendiri selain langkah mengurangkan perlawanan atau membatalkan kejohanan lain seperti Piala Malaysia atau Challenge Cup jika kalendar Liga Malaysia bermula lebih lambat.

“Justeru, MFL ingin membuat makluman bahawa pindaan khas sementara peraturan permainan bagi musim 2020 akan dikekalkan pada tahun 2021,” jelasnya dalam satu kenyataan rasmi, hari ini.ipetik menerusi siaran media yang dikeluarkan MFL.

Tegasnya, menurut Artikel 6: Pindaan Khas Sementara Peraturan Permainan bagi pandemik COVID-19, Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) telah membuat pindaan sementara bagi Peraturan Permainan FIFA IFAB telah meluluskan cadangan pindaan sementara bagi Undang-Undang 3 Pemain-Pemain simpanan.

“(Perkara 6.1.1) penganjur liga mempunyai pilihan sama ada menggunapakai peraturan sementara ini atau sebaliknya (di mana) pekeliling pindaan sementara Undang-Undang 3 membenarkan pertukaran 5 orang pemain dalam satu perlawanan.

“Selain daripada itu, setiap pasukan boleh mendaftarkan tujuh ke sembilan orang pemain di bangku simpanan selain MFL akan pratikkan drinks breaks sebanyak dua kali dalam perlawanan.

“Di sini, saya berharap kesemua kelab akan terus memberikan sokongan kepada liga tempatan dan saya juga berharap peraturan ini dapat dimanfaatkan oleh kesemua jurulatih,” katanya

 


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: