Bola Sepak Terkini

Shitembi kini hitam putih


Shitembi (kanan) sah menyertai TFC untuk tempoh satu musim.

DARI Borneo ke Pantai Timur, itulah bintang import baharu yang dibawa masuk Terengganu FC menghadapi saingan Liga Malaysia 2021.

Beraksi bersama pasukan Sabah musim lalu dan kini membarisi skaud pimpinan Nafuzi Zain, Petrus Shitembi kini salah menjadi milik Sang Penyu bagi tempoh setahun.

Menerusi perkongsian laman rasmi TerengganuFC.com  pemain yang berasal daripada negara Namibia dan telah bermain di beberapa liga di sekitar benua Afrika sejak tahun 2010 sebelum menyertai Sabah dan kini memilih untuk terus mewarnai saingan Liga Super Malaysia bagi musim kedua.

“Shitembi merasakan pilihannya tepat untuk menyertai pasukan TFC kerana beliau melihatkan pasukan ini adalah merupakan sebuah pasukan yang mempunyai sistem permainan yang baik.

“Beliau yang juga merupakan ketua pasukan kebangsaan Namibia menyatakan sudah tidak sabar untuk menyertai latihan bersama pasukan ini,” ujar kenyataan tersebut.

Shitembi merupakan seorang pemain yang selesa bermain di posisi tengah menyerang dan memiliki gelaran ‘The Dancing Shoes’, pemain yang dominan dengan kaki kiri ini mampu untuk menggelecek untuk mengucar-kacirkan pertahanan lawan dan mencipta peluang di bahagian hadapan sama ada menerusi permainan terbuka mahupun ‘set piece’.

Dalam masa yang sama beliau juga seorang pemain yang rajin dan cepat untuk turun membantu bahagian pertahanan. Adalah satu bonus bagi mana-mana pasukan untuk memiliki pemain yang mampu menyerang dan juga bertahan dalam satu-satu perlawanan.

Pada usia 28 tahun Petrus Shitembi yang telah bermain lebih 65 perlawanan bersama skuad kebangsaan Namibia ini akan memakai jersi bernombor 19 dengan tempoh kontrak selama 1 tahun bersama Terengganu FC.

Tahniah buat Terengganu FC  dan Selamat Maju Jaya.. The Dancing Shoes.


Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: