Uncategorized

Le Bon muncul pemenang sulung Klasik Langkawi Malaysia MMC


PELUMBA B&B Hotels-Vital Concept, Johan Le Bon memenangi perlumbaan sulung Klasik Langkawi Malaysia MMC (Malaysian Mining Corporation Berhad) apabila tiba dengan selesa, mengatasi asakan pelumba Team Sapura Cycling (TSC), Jesse Ewart di Pekan Kuah, hari ini.

Dalam perlumbaan yang diadakan sempena sambutan jubli perak PETRONAS Le Tour de Langkawi 2020 itu, Le Bon, bekas juara dunia Bawah-23 pada 2008 yang pernah menyarung jersi pasukan World Team, Francais des-Jeux sebelum menyertai B7B pada 2018, bertindak bijak untuk terlebih dulu memecut tanpa dapat diekori Ewart.

Le Bon, 29 yang dilahirkan di Linnion, Perancis, menamatkan kayuhan sejauh 159km mengelilingi Langkawi dan enam loop di sekitar Pekan Kuah itu dengan masa 3 jam 37 minit 03 saat, selesa di depan Ewart.

Pelumba Nippo Delko One Provence, Lucas De Rossi mengetuai sekumpulan pelumba yang tiba 5 saat kemudian, termasuk pemenang gelaran Raja Bukit dari TSC, Muhammad Nur Aiman Zariff dan rakan sepasukan yang memenangi gelaran Raja Pecut, Cristian Raileanu.

Pelumba Vino Astana-Motors, Matvey Nikitin yang menduduki tempat keempat dalam perlumbaan itu dinobat sebagai Pelumba Terbaik Asia, di depan Masakazu Ito (Aisan) dan Ryu Suzuki (Utsunomiya Blitzen).

Nasib bagaimanapun tidak menyebelahi pemenang perlumbaan Kriterium Antarabangsa Malaysia di Kota Kinabalu yang juga pemenang dua peringkat LTdL 2020 di Menara Berkembar Kuala Lumpur dan Pulau Langkawi, Maximilian Richard Walscheid dari pasukan NTT Pro Cycling yang terjatuh pada baki dua kilometer dari garisan penamat.

Le Bon ketika sidang media selepas perlumbaan, berkata dia amat berpuas hati dengan prestasinya sepanjang perlumbaan di LTdL 2020 dan yakin menghadapi musim yang lebih mencabar di Eropah, selepas ini.

“Saya gembira dapat memberikan kemenangan pertama buat pasukan B&B untuk tahun ini, dan kemenangan peribadi saya selepas hampir setahun setengah lalu. Rasanya saya semakin serasi berlumba di bawah cuaca panas di Malaysia dan berharap dapat kembali ke negara ini. Saya ada memori yang bagus di sini.

“Perlumbaan hari ini begitu sukar, lebih-lebih lagi selepas mengharungi sembilan hari perlumbaan sebelum ini. Pada kilometer terakhir, saya mengekori pelumba Sapura (TSC) dan memecut agak awal kerana peloton semakin menghampiri di belakang,” katanya yang berharap akan disenaraikan oleh pengurusan B&B dalam skuad ke Tour de France, Julai depan.

Menurutnya, masih terlalu awal bagi pengurusan B&B menyenaraikan namanya tetapi dia berharap dengan kemenangan dalam perlumbaan sehari berstatus 1.1 UCI itu, akan membuka ruang buatnya berkayuh sekali lagi di Tour de France.

Sementara itu, pemenang jersi merah Raja Bukit LTdL 2020, Nur Aiman berkata, dia amat berpuas hati dengan percaturannya untuk mengekori kumpulan depan dan fokus pada pendakian.

Seolah-olah mahu membuktikan dia adalah pelumba muda dalam pembikinan ketika ini, Nur Aiman sekali lagi berada dalam kumpulan depan, sama seperti yang dilakukannya pada tiga peringkat awal LTdL.

Dia memenangi zon pendakian pertama, ketiga dan keempat serta di tempat kedua pada zon pendakian kedua, sekali gus memastikan 11 mata. Dia turut membantu rakan sepasukan Raileanu dan Ewart ketika kumpulan pertama mengandungi hampir 29 pelumba yang berkayuh laju untuk menghindar peloton di belakang.

“Memang saya bersemangat selepas menang jersi merah LTdL. Malah, hari ini saya cuba untuk menang tetapi malangnya saya turut terbabit dalam kemalangan dengan Walscheid.

“Selepas memastikan mata di zon pendakian, saya lebih banyak bertenang dan cuba berada di dalam kumpulan depan. Tetapi tayar belakang mengalami masalah mekanikal akibat insiden Walscheid dan saya tidak dapat berkayuh laju selepas itu,” kata pelumba 22 tahun dari Setiu itu.

Ditanya adakah gelaran Raja Bukit buat kali kedua berturut-turut itu akan mendorongnya untuk memberi tumpuan sebagai pendaki, Nur Aiman berkata, buat masa ini dia lebih memberi tumpuan terhadap tugas all-rounder.

“Pakar pendaki memerlukan latihan khusus untuk pendakian yang lebih panjang tetapi prestasi saya ketika ini belum mencapai ke tahap itu. Saya boleh mendaki tetapi mungkin untuk jarak 10km. Lagipun, saya juga boleh memecut dengan baik. Ini menambah peluang untuk menang,” katanya.

Seramai 116 pelumba daripada 21 pasukan menyertai perlumbaan julung kali itu tetapi sebahagian besar pelumba gagal menamatkan kayuhan.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d