Uncategorized

Review : Pulau Pinang ulangi pencapaian tahun lepas


Hanya Selangor berjaya memecahkan dominasi Pulau Pinang untuk kategori wanita B-16 kali ini.

PULAU Pinang mengulangi pencapaian kejuaraan tahun lepas dengan memenangi tiga daripada empat gelaran Kejohanan Badminton Kebangsaan 100PLUS Interstate B-16 lelaki, B-12 lelaki dan wanita B-12 tahun ini yang diadakan di Dewan Badminton Bukit Dumbar.

Pasukan Islanders hanya terlepas gelaran B-16 wanita selepas tewas kepada Selangor pada separuh akhir tetapi berjaya muncul tempat ketiga terbaik. Mereka adalah juara dalam edisi tahun lepas.

Sementara itu, Kedah yang tidak banyak diletakkan harapan pada tahun ini, mara di peringkat separuh akhir di wanita B-16 dan lelaki B-12. Mereka layak ke final dan hampir mencetuskan ancaman besar terhadap Pulau Pinang.

Pemain B-16 mereka menduduki tempat keempat selepas dikalahkan Pulau Pinang pada perlawanan ketiga dan keempat kelmarin.

Sementara itu, Perak juga memperlihatkan semangat dan harapan selepas mara ke separuh akhir lelaki B-16 dan berjaya meraih tempat kedua saingan selepas mengalahkan Selangor.

Jurulatih Pulau Pinang, Razlan Abdullah berkata, meskipun menang, beliau agak kecewa kerana matlamat awal mereka adalah untuk menyapu bersih semua gelaran di hadapan penonton sendiri tahun ini.

“Namun kami tidak boleh letakkan kesalahan pada pemain, ada yang tak memihak kepada pasukan.

“Ini adalah peluang terbaik untuk menang semua gelaran. Pemain B-12 yang kalah tahun lalu, telah muncul juara baru tahun ini tetapi kami tidak mengharapkan wanita B-16 yang tunduk di peringkat separuh akhir,” katanya kepada Sports247.

Sementara itu, jurulatih Perak, Mohd Fairuzizuan Mohd Tazari berkata beliau mengharapkan anak buahnya meraih tempat ketiga kerana mereka tidak mempunyai pasukan yang kuat tahun ini dan hanya bergantung kepada dua pemain perseorangan untuk meraih mata.

“Ini adalah satu perancangan yang baik buat kami, kerana pasukan lain masih muda dan mempunyai masa untuk terus maju,” katanya.

Kejohanan tahun ini menyaksikan pasukan pilihan Sabah gagal dalam peringkat kumpulan. Pasukan Sabah kategori lelaki B-16 dan wanita menghuni tempat ketiga pada tahun lepas.

Pasukan seperti Johor, Selangor dan Kuala Lumpur adalah pencabar biasa setiap tahun dan hanya Selangor berjaya memecahkan dominasi Pulau Pinang untuk wanita B-16 kali ini.

Lain-lain pasukan seperti Kedah, Perak dan Pahang menunjukkan bahawa mereka mempunyai kekuatan untuk mencabar. Mereka adalah pasukan yang meningkat naik dan juga mempunyai pemain untuk mencabar kuasa-kuasa pasukan lain.

Putrajaya dan Perlis adalah pasukan baharu yang mempunyai jurulatih baru dan pembangunan yang baik dengan beberapa kemenangan mengejut dalam kejohanan tahun ini.

Nama-nama besar Kuala Lumpur seperti pemain badminton legenda Razif Sidek, Muhd ​​Fazriq, bagaimanapun tidak memenuhi jangkaan selepas kalah dalam perlawanan akhir dan juga kalah dalam perlawanan separuh akhir.

Dia yang digandingkan dengan Bryan Jeremy Goonting acara beregu lelaki B-16 , kalah dalam separuh akhir tetapi masih mampu mara ke final selepas kedua-dua perseorangan mereka memenangi perlawanan.

Di peringkat akhir menentang Pulau Pinang, pemain berusia 15 tahun itu gagal mengekalkan temponya dengan kalah dalam aksi rubber set walaupun pasukannya mendahului selepas memenangi perseorangan pertama. Ia adalah detik perubahan buat Pulau Pinang yang kemudian memenangi gelaran dengan memenangi perseorangan terakhir.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d