Antarabangsa Golf Terkini

DISIPLIN DAN KESEDERHANAAN YANG TINGGI KUNCI KEJAYAAN ALYAA ABDULGHANY


10 Mei 2023

Oleh Jonathan Ponniah

Disiplin dan kesederhanaan telah menjadi kunci kejayaan terbaru buat Alyaa Abdulghany, yang ditonjolkan dengan dua kali keputusan 10 terbaik berturut-turut oleh pemain golf Malaysia di Epson Tour.

Dalam acara Garden City Charity Classic minggu lepas di Buffalo Dunes, Kansas, Alyaa mencapai kedudukan ketujuh dengan 11 di bawah par 205 bersamaan pusingan 69, 68 dan 68. Gabenor Australia, Gabriela Ruffels, memenangi gelaran kedua musim ini dengan jangkaan 19 di bawah par, menyamai rekod skor 54 pusingan Epson Tour.

Seminggu sebelum itu, Alyaa berjaya meraih kedudukan enam terbaik didalam Kejuaraan Copper Rock di Utah. Beliau menampilkan pusingan 68, 65 dan 71 di Padang Golf Copper Rock untuk jangkaan 12 di bawah par 204, hanya tiga pukulan kurang daripada playoff tiga penjuru yang dimenangi oleh Savannah Vilaubi dari Amerika Syarikat.

“Pengajaran terbesar bagi saya, semasa meneliti prestasi saya di Copper Rock, adalah mengenai pukulan iron dan puting. Saya berpegang kepada rutin yang mudah dan tahu bahawa saya boleh melaksanakan apa yang saya bayangkan dan melakukan pukulan dengan penuh keyakinan,” kata Alyaa.

“Dalam acara Garden City, saya memberi tumpuan untuk kekal disiplin dalam pra-pusingan dan selepas pusingan, bagi memastikan agar prosesnya selalu mudah,” tambah wanita berusia 24 tahun itu.

Selepas mengakhiri kerjaya golf amatur di University of Southern California (USC), Alyaa memulakan kerjaya profesional pada 2021. Beliau pernah memenangi satu gelaran golf profesional dalam Kejuaraan Wanita Dare The Bear di East Coast Pro Golf Tour 2022. Salah satu kejayaan terbesar kerjayanya sebagai pemain amatur adalah apabila berjaya ke separuh akhir Kejohanan Wanita Amatur A.S. 2020, tetapi kalah 2-1 kepada juara ranking golf amatur dunia ketika ini, Rose Zhang dari Amerika Syarikat.

Dalam empat penyertaan Epson Tour tahun ini, Alyaa telah meraih kemenangan sebanyak US$17,047 dan kini berada di posisi ke-21 dalam carta musim Race For The Card. Ruffels, yang pernah menjadi rakan sepasukan Alyaa dalam pasukan golf wanita USC Trojans, memimpin carta dengan ganjaran US$89,262, manakala Natasha Andrea Oon, berada di tempat kedua dengan ganjaran sebanyak US$54,627 dari enam permulaan.

Epson Tour adalah litar kelayakan rasmi untuk Persatuan Golf Wanita Professional (LPGA) Tour. 10 pemain teratas selepas kejohanan akhir musim Epson Tour pada bulan Oktober akan memenangi kad LPGA untuk 2024.

Alyaa menyatakan bahawa dia tidak mahu terlalu memikirkan hasil kuputusan kerana dia berusaha mencapai matlamat musimnya. “Sentiasa senang melihat hasil kerja keras anda membuahkan hasil dengan melihat papan pendahulu selepas pusingan terakhir, tetapi saya cuba untuk tidak terlalu teruja dengan keputusan, kerana saya ingin memberi tumpuan lebih kepada proses.

“Saya hanya mahu terus berdisiplin dan menguatkan mental yang saya tempuh sendiri,” kongsi Alyaa, yang dilahirkan di Johor tetapi tinggal di California sejak dia berusia enam tahun.

Dengan Epson Tour berada dalam rehat yang singkat, Alyaa akan menghabiskan masa minggu ini untuk bersedia dalam dua acara berturut-turut di Florida, Klasik Golf IOA yang dianjurkan oleh LPT Realty (19-21 Mei) dan Kelab Kejuaraan Inova Mission Inn Resort (26-28 Mei).

“Saya akan kembali bersemangat dan berusaha memperbaiki beberapa bahagian permainan saya yang saya rasa boleh diperbaiki,” katanya.

Selepas di Florida swing, Alyaa merancang untuk bermain dalam Kelayakan Turnamen Terbuka Wanita AS di Kelab Golf Rancho Santa Fe di San Diego, California pada 5 Jun. Beliau berjaya mendapatkan kelayakan untuk Terbuka Wanita AS tahun lepas tetapi gagal melepasi cut di Pine Needles di North Carolina.

Terbuka Wanita AS ke-78 akan diadakan di Padang Golf Pebble Beach yang terkenal di California pada 6-9 Julai.

Untuk maklumat dan kemas kini lanjut, layari epsontour.com.

 

 

 

 

 


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: