Lain-Lain

Umar Hafiz raih emas pertama Sukipt 2022


Umar (tengah) bersama pesilat yang mendapat di tempat pertama dan kedua.

TANJONG MALIM – Acara silat yang menawarkan pingat pada Jumaat menjadi pembuka gelanggang pada temasya Sukan Institusi Pengajian Tinggi (Sukipt) 2022 yang bermula di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Lebih menarik, ia juga menghasilkan pingat emas pertama pada temasya kali ini yang menyaksikan atlet Universiti Pertahanan Nasional (UPNM), Umar Hafiz Roslee Amir menjejak kaki di podium selepas meraih kemenangan ke atas lawannya, Mohd Nur Syahmi Rohamidi (UiTM) dalam kategori silat seni tunggal putera di final.

Kejayaan Umar Hafiz itu boleh dianggap satu kejutan kerana lawannya itu merupakan pemenang pingat perak pada temasya Sukan Universiti ASEAN (AUG) di Ubon Ratchathani minggu lalu.

Menurut Umar Hafiz, beliau tidak menyangka akan mendapat pingat emas dalam kategori ini kerana pesaing-pesaing yang lain juga hebat lagipun dia tidak mendapat latihan yang mencukupi bagi menghadapi Sukipt kali ini.

“Mungkin ini rezeki saya. Saya tidak menyangka kemenangan memihak kepada saya kerana saya hanya sempat berlatih selama seminggu sahaja sebelum datang ke sini (Tanjong Malim),” jelas Umar Hafiz.

Silat Ganda (UPNM) Nurul Syahirah Ahli dan Aida Nasuha Rahim

Bagi kategori tunggal puteri pula, atlet IIUM, Mirsha Nurathiqa Mirnawan yang memperagakan rentak cemerlang, menepati ramalan untuk menggengam emas acara tersebut bagi menewaskan dua pencabarnya Nurdiana Najwa Rashid (UiTM) dan Malisa Khaizreen Mohamad Khaidir (UPNM).

Kategori regu putera juga menawarkan pingat dalam acara pembuka tirai hari ini dan seperti dijangka pingat emas berada dalam genggaman trio IIUM yang dibarisi Muhammad Faiz Danial Mohd Dahalam, Muhammad Nurhafiz Yusoff Khalid dan Muhammad Amirul Haiqal Mohamad Yusuf (IIUM).

Trio UPSI pula yang diperkuatkan oleh Iffah Maisarah Mustaffa Kamal, Rabbiatul Adawiyah Mohd Hisam dan Nurfadhilah Wani Jiplin menamatkan saingan dengan kemenangan pingat emas.

Silat Regu (UPSI) Iffah Maisarah , Rabbiatul Adawiyah and Nurfadhilah.

Dua lagi emas yang ditawarkan dalam acara silat seni hari ini adalah dalam kategori ganda putera dan puteri dengan gandingan Mohammad Ammar Sufi Mohammad Rosli dan Luqman Nul-Hakim Che Abdullah (IIUM) meraih emas bagi kategori putera manakala kategori puteri menjadi milik Nurul Syahirah Ahli dan Aida Nasuha Rahim (UPNM).

Acara-acara lain termasuk futsal, petanque, sofbol, bola sepak dan juga kayak masih berada di peringkat kelayakan.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: