Golf

132 pemain golf ‘berentap’ di Kejohanan Golf Tourism Selangor edisi ke-4


132 pemain golf dari dalam dan luar negara bergambar bersama MB Selangor.

Amirirfan Toha

Kejohanan Golf Tourism Selangor edisi ke-4 berjaya menarik penyertaan sebanyak 132 pemain golf dari dalam dan luar negara untuk menyertai acara 18 lubang di Kelab Golf Seri Selangor di Kota Damansara, dekat sini.


Mereka datang dari pelbagai latar belakang dan negara termasuk Kemboja, Vietnam, Brunei, Jepun, United Kingdom, Korea, dan Singapura.  Ekspatriat, ejen pelancongan, pemain antara negeri dan domestik, selebriti, pemain golf dan wakil daripada sektor awam dan swasta. 

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor bagi Pelancongan dan Alam Sekitar, Hee Loy Sian berkata, kejohanan 18 lubang itu diadakan setiap tahun di bahagian berlainan di Selangor sebagai sebahagian daripada inisiatif pelancongan “Pusing Selangor Dulu”.


“Perjalanan kejohanan golf ini diilhamkan daripada konsep ‘Pusing Selangor Dulu’, di mana kami menganjurkan kejohanan di lokasi berbeza setiap tahun.  Kejohanan Golf Pelancongan Selangor ke-4 juga merupakan satu cara untuk menunjukkan sokongan kepada Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), yang turut meraikan ulang tahun ke-16nya tahun ini.


“Dengan idea ‘Pusing Selangor Dulu’, kami menggalakkan peserta bukan sahaja menunjukkan kemahiran bermain golf mereka, tetapi juga melawat tapak pelancongan di sekitar padang golf yang kami pilih setiap tahun. 


“Sebagai contoh, terdapat beberapa tarikan pelancong seperti Muzium Coklat di Kota Damansara, Kidzania, The Curve, 1 Utama, dan Tropicana Gardens di lokasi acara kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Perasmian oleh MB Selangor.


Kejohanan tersebut telah dirasmikan oleh Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari dan Muhammad Hisham Abdullah muncul pemenang selepas mengumpul 41 mata Stableford.


Mengulas lanjut, Loy Sian berkata, Tourism Selangor melakukan pelbagai penambahbaikan pada kejohanan golf tahun ini melalui pengenalan kempen ‘Pusing Selangor Dulu’, penyediaan trofi kejohanan, menawarkan hadiah cabutan bertuah bernilai RM200,000, dan Produa Ativa sebagai hadiah ‘hole-In-one’.  


Menurutnya, turut diadakan adalah persembahan kebudayaan oleh kumpulan budaya orang asli Mah Meri dan kumpulan Bale-Bale.


“Selangor mempunyai 29 kelab golf di yang mana beberapa daripadanya telah memenangi anugerah, dan negeri ini mempunyai laluan yang jelas ke arah penembusan pelancong sukan yang optimum.  


“Negeri ini  adalah hab golf terkemuka dan terulung di Malaysia, merupakan destinasi popular untuk pemain golf tempatan dan antarabangsa yang mencari sedikit adrenalin dan keseronokan di padang, dikelilingi oleh kehijauan yang subur,” ujarnya.

Pemenang Kejohanan Golf Tourism Selangor Ke-4 bersama Hee Loy Sian, Exco Pelancongan dan Alam Sekitar Negeri Selangor dan En. Azrul Shah Mohamad, CEO Pelancongan Selangor. Pemenang pertama Mohd Hisham Abdullah, tempat kedua, Junuss dan ketiga, Toha Dol.


Sementara itu, edisi keempat kejohanan golf itu mendapat sokongan dan tajaan yang besar daripada Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) dan SELGATE Corporation, dengan hasrat untuk meningkatkan jenama organisasi itu melalui Pelancongan Golf di Selangor.

 Sukan golf mempunyai potensi yang sangat besar di negeri Selangor, yang telah diiktiraf di Malaysia dan di peringkat global dan  Selangor ialah destinasi popular untuk pelawat bermain golf dari China, Singapura, Jepun, Indonesia dan Korea Selatan.

Dengan kemudahan pelancongan yang terdapat di negeri ini, pemain golf boleh merasai pelbagai padang golfnya sambil menikmati makanan tradisional Selangor yang lazat dan membeli-belah di pusat membeli-belah popular.


Untuk maklumat lanjut tentang Selangor, lawati www.selangor.travel untuk mendapatkan idea tentang percutian golf anda yang seterusnya, atau ikuti akaun media sosial rasmi Tourism Selangor;  Instagram, Facebook, Twitter, dan TikTok, dan langgan saluran YouTube Tourism Selangor.  #PusingSelangorDulu!


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: