EPL

Klopp kutuk pencerobohan ke atas Ukraine, “Ia adalah perang seorang lelaki jahat”


Jurgen Klopp

BOS Liverpool Jurgen Klopp mengutuk tindakan pemimpin Rusia, Vladimir Putin yang melakukan pencerobohan ke atas Ukraine.

Klopp menyertai suara-suara lain dalam bola sepak yang tidak bersetuju dengan tindakan Putin itu melakukan serangan ke atas Ukraine bermula minggu lalu.

Krisis Rusia-Ukraine menyaksikan kebanyakan bandar-bandar Ukraine musnah malah turut menyebabkan rakyat Ukraine terkorban.

“Ia di luar pemahaman saya.

“Saya berusia 54 tahun, hampir 55 tahun, dan di luar pemahaman saya bagaimana seorang dewasa boleh meletakkan seluruh dunia dalam situasi sedemikian – terutamanya penduduk di Ukraine.

“Saya mengenali begitu ramai orang Ukraine dan begitu juga orang Rusia juga. Ia jelas bukan tentang rakyat, ia adalah perang seorang lelaki yang sangat jahat.

“Kita kena tunjukkan solidariti. Betapa ia sentiasa berada dalam masa yang gelap, anda memerlukan momen di mana anda boleh memikirkan sesuatu.

“Ia benar-benar sukar untuk difahami. Bekas pemain saya mungkin sekarang dalam perang, saya tidak tahu sama ada mereka pulang terus ke negara asal mereka.

Klopp bersama pemain-pemainnya meraikan kemenangan ke atas Chelsea pada aksi Piala Carabao awal pagi Isnin.

“Kita perlu menunjukkan solidariti dan kami melakukannya itu. Nampaknya kita tidak boleh menghalangnya (Putin), tetapi sekurang-kurangnya kita boleh menyebabkan dia lebih banyak masalah daripada yang dia jangkakan. Mungkin itu membantu rakyat di Ukraine,” ujarnya kepada Viaplay Football.

Klopp berkata demikian selepas menyaksikan pasukannya itu menang ke atas Chelsea menerusi penentuan penalti 11-10 selepas terikat seri tanpa jaringan dalam tempoh permainan sebenar.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: