Bola Sepak

Tugas sukar menanti The Phoenix


Mahali Jasuli (kiri) dijangka akan terus menerajui bahagian serangan pada aksi menentang KL City FC malam ini.

TUGAS berat menanti Petaling Jaya City FC (PJFC) apabila bakal turun tanpa tiga tonggak utama yang mengalami kecederaan pada aksi berdepan KL City,  di Stadium KLFA, Cheras malam ini.

Dua pemain pertahanan, M. Tamilmaran serta S.Subramaniam selain ketua pasukan, K.Gurusamy dan Syahmi Zamri mengalami kecederaan ketika tumpas 0-3 kepada Terengganu FC pada Rabu lalu di laman sendiri selian penyerang, Darren Lok masih belum boleh diturunkan.

Pengendalinya, P Maniam berkata, kami sebenarnya seolah-olah bermain dengan 10 pemain semasa kalah dengan Terengganu semasa di babak kedua apabila pertukaran 5 pemain terpaksa dilakukan lebih awal dan S. Subramaniam telah bengkak di bahagian buku lali.

“ Syahmi yang masuk selaku pemain gantian di awal babak kedua hanya sempat beraksi beberapa minit sebelum dikeluarkan, begitu juga K. Gurusamy yang sekali lagi tidak dapat membantu pasukan.

“ Ketiadaan Tamilmaran di bahagian pertahanan mungkin akan membuatkan saya letakkan Sukri Hamid atau Jeremy Lim selain M. Youwarasan yang boleh menjadi pengganti, ” katanya.

Namun pada masa sama, Maniam tidak mahu memberikan tekanan kepada pemain-pemainnya untuk cuba mencari kemenangan dalam beberapa perlawanan akan datang bagi mengekalkan status mereka di Liga Super pada musim depan.

Biarpun sedar hanya lima mata memisahkan mereka dari zon penyingkiran, Maniam hanya mahu berikan tumpuan dari satu ke satu perlawanan selain berasakan pemainnya sedar tugas mereka buat pasukan.

Beliau mengharapkan pertembungan dengan Kuala Lumpur City (KL City) pada malam ini di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur akan menjadi detik terbaik kebangkitan semula pasukan selepas mereka sekadar meraih satu sahaja kemenangan daripada lima aksi terakhir di Liga Super.

“ Saya tidak mahu menekan pemain-pemain dalam soal ini dan tidak mahu cakap apa-apa sebaliknya mahu berikan tumpuan dengan perlawanan berdepan Kuala Lumpur terlebih dahulu.

“ Dalam tiap perlawanan, saya tidak mahu beritahu pemain yang mereka kena menang dalam perlawanan ini kerana semua dalam kalangan mereka tahu tanggungjawab mereka.

“ Apa yang saya mahu mereka berikan yang terbaik, bekerja keras lebih 200 peratus dan kita tunggu apa keputusan selepas perlawanan setelah mereka apa yang mereka mampu.

“ Saya sentiasa berikan motivasi kepada pemain selain turut dibantu oleh pihak pengurusan yang sentiasa peka dengan keperluan pemain, ” katanya.

Lima perlawanan terakhir PJ City juga menyaksikan mereka sekadar menjaringkan satu gol sahaja melalui Sunil Chandran yang menjadi kepada jaringan kemenangan semasa menewaskan Sabah 1-0 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada 24 Julai lalu.

Buat masa ini, PJ City yang masih mempunyai kelebihan satu perlawanan berada di tangga kelapan melalui pungutan 18 mata namun beberapa pasukan lain seperti Sri Pahang FC, Melaka United FC kian merapati kedudukan mereka manakala Perak FC di tangga kedua terakhir dengan 13 mata.

 


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: