Bola Sepak

Daniel Amier sertai JDT


Daniel Amier ( tengah) menerima jersi JDT daripada Tunku Ismail. Foto : FB JDT

JOHOR Darul Takzim (JDT) hari ini mengumumkan pemain tengah Muhammad Danial Amier Norhisham sebagai tambahan terbaru kelab untuk memperkuat skuad Harimau Selatan dalam Liga Malaysia (Liga-M) musim depan.

Pemain kelahiran Kuala Lumpur itu menandatangani kontrak dua tahun dengan JDT dan dijangka menjadi pembelian jangka panjang untuk kelab itu.

Pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim menyatakan rasa gembira kerana berjaya mendapatkan pemain berbakat seperti Danial Amier semasa sidang media di ibu pejabat JDT hari ini.

“Danial Amier bukan sahaja pemain berbakat, tetapi juga cukup berani untuk menyahut cabaran di JDT. Apa yang saya kagumi mengenai Danial Amier adalah semangatnya yang kuat. Bagi saya, dia membuat pilihan yang tepat untuk menandatangani kontrak dengan JDT,” kata Tunku Ismail.

Danial Amier, yang sebelumnya bermain untuk Felda United, mengakui bahawa dia terkejut ketika Tunku Ismail menyatakan hasratnya untuk mendapatkan khidmatnya awal musim ini.

Walaupun begitu, dia hanya dapat menyertai JDT musim depan kerana beberapa faktor.

“Ini adalah pengakuan dari TMJ dan tidak setiap pemain memperolehnya. Ini memberi saya motivasi untuk meningkatkan permainan saya. Saya perlu bekerja keras untuk berada di skuad utama dan tidak mudah, terutamanya di bahagian tengah di mana JDT mempunyai banyak pemain yang bagus.

“Sebelum datang ke JDT, rakan-rakan seperti Safawi Rasid, Nazmi Faiz dan senior lain banyak memberitahu saya mengenai pasukan itu dan ini membuatkan saya mahu menyertai JDT lebih jauh untuk memajukan karier saya sebagai pemain profesional di peringkat yang lebih tinggi,” katanya.

Danial Amier bermula sebagai pelatih di Frenz United pada tahun 2014, sebelum bergabung dengan Felda United pada tahun 2017.

Ketua jurulatih JDT Benjamin Mora berkata, Danial Amier yang berusia 23 tahun akan memberikan kesan positif kepada skuad.

“Danial Amier mempunyai banyak pengalaman, bukan hanya ketika dia bersama Felda United. Dia juga membantu skuad Bawah 23 Malaysia untuk memenangi pingat perak di Sukan SEA Kuala Lumpur 2017,” tambahnya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: