Uncategorized

Bonzer ke Jerman luaskan karier ragbi


Bonzer harumkan nama Malaysia di persada sukan ragbi.

Semangat dan cintanya untuk sukan ragbi tidak dapat dinafikan. Sejak kecil, dia selalu ingin bersinar seperti pemain ragbi profesional lain, bermain di liga teratas di luar negara.

Itulah dia Mohamad Amin Jamaluddin, atau terkenal dengan panggilan Bonzer di kalangan rakan-rakan dan peminat ragbi Malaysia.

Dilahirkan pada 4 Februari 1989, setelah beraksi dalam saingan ragbi 7s pada awal pembabitannya, Bonzer memutuskan untuk memberi tumpuan khusus untuk ragbi 15s, selepas mendapat tawaran hebat untuk beraksi bersama pasukan tempatan, Kelab Ragbi Cobra.

Menerima pendidikan menengahnya di Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan Bandar Penawar, pemain berbakat kelahiran Perlis itu berusaha untuk membawa kerjaya ragbinya ke puncak, seperti di lakar pemain Malaysia yang lain, Dinesvaran Krishnan dan Marc Lee.

Dengan kredibilitinya, pemain berusia 29 tahun itu menerima tawaran hebat pada 2015 untuk bermain dengan Kelab Ragbi Harbour Hawks, yang berpangkalan di Dunedin, New Zealand. Dia banyak bermain perlawanan di sana, memperoleh pengalaman dan pendedahan berharga ke arah permainan ragbi profesional.

Dan baru-baru ini, Bonzer terbang ke Jerman untuk memperluaskan kerjayanya, selepas menandatangani kelab Eropah, TV 1834 Pforzheim Rugby, sebuah kelab juara bertahan yang bertanding dalam liga tertinggi Jerman, yang dikenali sebagai Rugby-Bundesliga.

Bonzer telah membuktikan kepada kita semua bahawa, selagi kita mahu maju dan tidak berputus asa, kita akan mencapai impian yang dikehendaki. Dia telah bekerja keras untuk itu, diri sendiri dan ragbi Malaysia.

Bercakap kepada Kesatuan Ragbi Malaysia beberapa hari yang lalu, beliau berharap lebih ramai rakyat Malaysia akan berpeluang bermain secara profesional di luar negara. Dia juga menggesa anak-anak muda untuk menetapkan matlamat dan mimpi mereka, dan berusaha untuk mewujudkannya, kerana tidak ada yang mustahil di dunia ini.

Cakap Sukan juga mengharapkan yang terbaik buat Amin ‘Bonzer’ Jamaluddin dalam mencipta sejarah baru untuk sejarah ragbi Malaysia.

Malaysia boleh!


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d