Uncategorized

Badminton Kejuaraan 100Plus Kebangsaan Interstate 2019: Pulau Pinang idam sapu bersih gelaran


Pulau Pinang menjadi tuan rumah kejohanan Kejuaraan 100Plus Kebangsaan Interstate tahun ini.

SELEPAS memenangi tiga daripada empat gelaran yang dipertandingkan dalam Kejuaraan 100Plus Kebangsaan Interstate Lelaki dan Wanita bawah 16 tahun dan bawah 12 tahun lalu, pasukan Pulau Pinang kini mengidam menyapu bersih untuk musim ini.

Pulau Pinang menjadi tuan rumah kejohanan tahun ini yang akan diadakan di Dewan Persatuan Badminton Pulau Pinang dekat Bukit Dumbar, Jelutong dari 27 November hingga 1 Disember yang menarik sejumlah 28 pasukan dalam kategori bawah 16 dan 29 pasukan dalam kategori bawah 12.

Bagaimanapun, tuan rumah tahun lalu, Kelantan tidak akan bersaing dalam kategori wanita bawah 12 dan bawah 16 tahun ini. Ketiadaan Kelantan agak mengejutkan apabila negeri pantai timur itu bertanding tahun lepas. Putrajaya juga tidak menghantar pasukan bawah 16 kerana mereka tidak dapat membentuk pasukan “kuat”.

Walau bagaimanapun, Perlis memberi amaran bakal mengaum tahun ini dan akan bertanding dalam empat kategori. Tahun lalu Perlis terlepas pasukan wanita bawah 12 ketika kejohanan diadakan di Kota Bharu.

Pulau Pinang cemerlang di Kota Bharu – memenangi acara lelaki dan wanita bawah 16 manakala wanita bawah 12 menamatkan saingan di tempat ketiga di belakang juara Selangor dan naib juara, Johor.

Bagaimanapun, ketua jurulatih Pulau Pinang, Razlan Rajan dengan berani meramalkan kempen yang lebih baik kali ini kerana mereka mempunyai sebahagian besar pemain dari tahun lepas.

“Kami mempunyai kekuatan dalam semua acara. Bukan mustahil untuk melepasi halangan pada tahun ini kerana kejohanan diadakan di Pulau Pinang.

“Apapun, kita perlu waspada dengan pesaing kita. Sabah, Johor, Selangor, dan Kuala Lumpur mempunyai pasukan yang kuat dan kita jangka menerima tentangan yang sukar dari mereka,” kata Razlan sambil menambah mahu Pulau Pinang  kekal sebagai kuasa badminton negara.

Pada tahun lepas, pasukan lelaki bawah 16 mereka menewaskan Sabah 2-0. Pulau Pinang juga bergelar juara wanita bawah 16 dengan kemenangan 2-1 ke atas Sabah pada perlawanan akhir. Manakala, wanita bawah 12 menyaksikan Pulau Pinang mengatasi Johor 2-0 untuk gelaran.

Menurut Razlan, Pulau Pinang telah membuat sedikit perubahan kepada pasukan lelaki dan wanita bawah 16. Mereka yang kekal dari pasukan lelaki adalah Ong Zhen Yi, Rayner Beh Chun Meng, Goh Boon Zhe, dan Samuel Lee serta pemain sedia ada. Pendatang baru adalah Ooi Yi Hern dan Tan Wei Liang.

Berikut kedudukan kumpulan :

LELAKI
Kumpulan A
Pulau Pinang,  Kedah, Terengganu
Kumpulan B
Sabah, Melaka, Kelantan,  Perak
Kumpulan C
Kuala Lumpur, Johor, Putrajaya, Sarawak
Kumpulan D
Selangor, Pahang, Perlis, Negeri Sembilan

WANITA
Kumpulan A
Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kedah
Kumpulan B
Sabah, Melaka, Sarawak
Kumpulan C
Kuala Lumpur, Johor, Perak, Selangor 
Kumpulan D
Pahang, Perlis, dan Terengganu.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d