Uncategorized

Boling: Natasha kempunan, Rebbeca layak ke final


Gelaran juara wanita Piala Dunia QubicaAMF terus menghantui Malaysia, apabila Natasha Roslan kalah di peringkat separuh akhir kepada  Rebecca Whiting dari Australia, 176-199 petang ini di Palembang, Indonesia.

Ratu boling negara, Shalin Zulkilfi gagal dalam tujuh penampilannya untuk merangkul gelaran dan hanya berjaya memenangi tempat kedua dalam kemunculan sulungnya di Belfast, Ireland Utara, pada tahun 1996, satu prestasi yang dicapai oleh Lee Li Jane sebagai naib juara sebanyak dua kali di Wroclaw pada tahun 2014 dan di Las Vegas, tahun lepas.

Manakala, Siti Safiyah Amirah Abdul Rahman pula menamatkan pertandingan di tangga kedua di Hermosillo, Mexico, pada tahun 2017.

Hanya Syafiq Ridhwan Abdul Malek menjadi rakyat Malaysia pertama yang memenangi gelaran lelaki Piala Dunia 2012 di Wroclaw, Poland sejak penubuhan kejohanan itu pada 1965 di Dublin, Ireland.

“Agak mengecewakan kerana saya telah melakukannya dengan baik dalam lima hari terakhir dan kini akur kalah dengan satu permainan. Tetapi inilah kejohanan,” kata Natasha, 23 yang membuat debutnya di kejohanan itu.

Jelas Natasha, lorong boling kali ini memang berbeza berbanding hari-hari sebelumnya dan dia akui  mengalami masalah di peringkat ketiga peringkat 8 pusingan ’round robin’ pada awal pagi.

Natasha menduduki tempat kedua untuk melayakkan diri ke separuh akhir, berbanding Rebecca yang berkedudukan tempat ketiga dengan empat kemenangan dan empat kekalahan dengan jumlah keseluruhan 8, 427 (termasuk mata bonus) di belakang pendahulu dunia semalam, Kelly Kulick yang menang  empat kali serta kalah empat kali dengan mengumpul jumlah keseluruhan 8, 616.

Natasha juga kalah kepada Rebecca dalam pusingan liga 181-236 dan mengutip 225,168, 181, 203, 203, 210, 195 dan 203 dalam lapan perlawanan untuk menyelesaikan 40 perlawanan dalam tempoh enam hari.

Ironinya, Natasha telah mengalahkan Kulick dalam liga dan meraih 225-215 dan 203-189.
Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: