Basikal Olahraga Terkini

90 ATLET TRIATLON TERNAMA ASIA BUAT PERHITUNGAN DI SILVERLAKE


IPOH, 25 Nov – Silverlake Village Outlet Batu Gajah, Perak sudah bersedia menjadi gelanggang pertempuran buat hampir 90 peserta dari seluruh Asia termasuk wakil Malaysia bagi mengharungi saingan Piala Triatlon Asia (ATC) 2022 yang membuka tirainya pada Sabtu.

Presiden Persatuan Triatlon Perak merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Dr Khoo Peng Chuan berkata, pihaknya cukup teruja menyambut ketibaan para peserta yang mula ‘berkampung’ di Ipoh sejak Khamis lalu.

Dr Khoo Peng Chuan

“Sudah tentu kami selaku penganjur amat menantikan kehadiran peserta, baik dari dalam mahupun luar negara. Kami sudah melakukan perancangan sejak tahun lalu, jadi sudah tiba masanya kami menyambut mereka dengan penuh bangga.

“Walapun tarikh penganjuran ATC ini terpaksa dianjakkan seminggu berikutan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang diadakan pada minggu lalu, tetapi saya gembira apabila melihat kehadiran ramai peserta dari luar negara.

“Ini membuktikan penganjuran ATC di Perak masih mampu menarik penyertaan peserta dari luar negara sekalipun ia diadakan di luar Kuala Lumpur. Selaku penganjur, kami amat berbesar hati dengan kehadiran peserta yang mengambil bahagian,” katanya.

Sebagai tuan rumah peringkat terakhir ATC 2022, Perak dipilih sebagai lokasi penganjuran yang dianjurkan bersama antara Persatuan Triatlon Malaysia dan Persatuan Triatlon  Perak dengan kerjasama Stagemaker Sdn Bhd.

Sebanyak enam kategori utama dipertandingkan pada ATC kali ini iaitu membabitkan lelaki dan wanita elit peringkat umur 23 tahun ke atas; peringkat umur 19 hingga 23 tahun dan peringkat umur 16 hingga 19 tahun.

Setiap peserta akan mengharungi tiga disiplin atau cabaran sukan berbeza bermula dengan renang sejauh 750 meter (m) diikuti berbasikal dengan jarak meliputi 20 kilometer (km) sebelum saingan berakhir dengan larian sejauh 5km.

Mengulas lanjut,  Peng Chuan berkata, penganjuran ATC yang dianggap kejohanan triatlon berprestij di rantau Asia menjadi bukti bahawa Malaysia mampu menarik minat peserta dari luar negara untuk turut serta mengambil bahagian.

“Sukan triatlon sudah mula berkembang di negara ini. Jadi saya berharap dengan penganjuran ATC di Perak, ia akan membuka mata ramai pihak untuk melihat sukan yang cukup sinonim dengan ketahanan fizikal ini,” ujarnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Triatlon Malaysia, Tony Tan Beng Hong berkata, kehadiran ramai peserta dari luar negara secara tidak langsung menaikkan semangat wakil Malaysia untuk tampil lebih kompetitif.

“Ini peluang kepada beberapa atlet triatlon negara yang bersaing dengan peserta ternama dari luar negara. Saya harap mereka dapat meraih pengalaman berguna daripada penganjuran ATC di Perak kali ini.

“ATC ini juga menjadi medan terbaik untuk kami menilai prestasi atlet negara sebelum mereka menghadapi dua temasya sukan tahun depan iaitu Sukan SEA di Kemboja dan Sukan Komanwel Remaja di Trinidad and Tobago,” jelasnya.

 

JADUAL PERLUMBAAN ESOK (SABTU)

7.30am – Kategori Lelaki Elit

9am – Kategori Wanita Elit

4:30pm – Kategori Remaja


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: