Hoki

13 pasukan berentap rebut gelaran TNB MHL 2022


Dr Anil Jeet Singh pada sidang media yang berlangsung di Bilik Mesyuarat KHM, Jumaat.

13 pasukan terdiri tujuh lelaki dan enam manita bakal berentap merebut kejuaraan Kejohanan TNB Liga Hoki Malaysia (TNB MHL) 2022 bagi kategori masing-masing yang akan membuka tirai  18 Februari ini.

Kejohanan TNB MHL 2022 kembali menggunakan format asal di mana ianya akan dijalankan secara timbal balik di sekitar Semenanjung Malaysia.

Seperti musim-musim sebelum ini, empat pasukan teratas liga akan mara ke pusingan separuh akhir untuk merebut Kejuaraan Piala TNB bagi kategori lelaki sementara wanita akan mencabar Kejuaraan Piala Vivian May Soar.

Untuk musim ini, kategori wanita bakal menampilkan tiga pasukan baru iaitu Negeri Sembilan Girls, Sarawak dan National Development Team yang merupakan Skuad Pembangunan Konfederasi Hoki Malaysia (KHM).

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan, Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh turut berkongsi mengenai perancangan awal jawatankuasanya untuk menamatkan saingan TNB MHL 2022 pada bulan Jun telah diawalkan.

“Selepas meneliti setiap aspek bagi penganjuran kejohanan, liga akan berakhir pada penghujung Mac 2022 dan keputusan ini dibuat kerana kami tidak mahu berlakunya percanggahan kejohanan dengan kalendar Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) dan Persekutuan Hoki Asia (AHF).

“Keputusan ini juga dibuat kerana kami percaya Ketua Jurulatih Kebangsaan memerlukan masa untuk mempersiapkan pasukan kebangsaan dan menjalani latihan menjelang kejohanan yang akan datang.

“Kejohanan yang berlangsung akan mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia termasuk menggunakan garis panduan daripada FIH.

“Setiap pemain dan pegawai yang terlibat dalam kejohanan ini diwajibkan untuk melengkapkan suntikan vaksin (2 dos) dan ini merupakan ketetapan yang sama seperti kejohanan sebelum- sebelum ini.

“Cuma untuk Kejohanan TNB MHL 2022, kami menggalakkan pemain-pemain serta pegawai yang terlibat untuk mendapatkan suntikan dos penggalak. Kami tidak meletakkan syarat wajib penyertaan mereka perlu mendapatkan dos penggalak namun jika mereka mendapatkan suntikan tersebut adalah lebih baik bagi meningkatkan lagi keyakinan semua yang terlibat,” jelas pada sidang media, hari ini.

Jawatankuasa Pertandingan KHM sebelum ini telah menggenalpasti lima venue yang akan digunakan sepanjang kejohanan berlangsung, namun ia juga tertakluk kepada kelulusan untuk kejohanan dijalankan seperti kesesuaian permukaan padang serta keadaan lampu limpah di venue
tersebut.

Lima venue tersebut ialah Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil, Stadium Hoki MBKT Batu Buruk, Terengganu, Stadium Hoki Bertam, Pulau Pinang, Stadium Hoki Seremban 2 dan Stadium Hoki Majlis Perbandaran Klang.


Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d