Antarabangsa

Argentina tidak akan balas dendam di final Copa ?


Image

DUA tahun selepas Argentina tewas kepada Brazil di separuh akhir Copa America, mereka kini bersiap-siap untuk bertemu lagi dengan pesaing utama pada final 2021, tetapi jurulatihnya, Lionel Scaloni tidak berminat membalas dendam.

Brazil menang 2-0 pada 2019 dalam perjalanan gelaran Copa kesembilan mereka pada permainan yang diingati orang Argentina kerana keputusan pengadil kontroversi yang bertentangan dengan mereka.

Lionel Messi menuduh penganjur CONMEBOL memihak kepada Brazil selepas kejohanan dan kemudian dilarang serta didenda kerana ‘keceluparannya’ itu.

Namun Scaloni, yang memimpin Argentina dalam 19 perlawanan tanpa kalah sejak itu, mengatakan bahawa dia dan para pemainnya tidak memikirkan kembali tetapi memandang ke depan pada final awal pagi esok  di Stadium Maracana, Rio de Janeiro.

“Saya tidak percaya balas dendam, saya percaya pada kerja yang telah kita lakukan, dan projek yang kita ada di sini.

“Sudah pasti, esok akan sampai pada kesimpulan, ini adalah final. Kami bermain sebagai pesaing kekal dan saya harap ia adalah permainan yang baik dan orang dapat menikmatinya. Dunia pasti akan berhenti menonton tetapi tidak ada dendam,”  kata Scaloni dipetik Reuters.

Image
Messi semakin hampir meraih trofi antarabangsa bersama Argentina.

Sebilangan besar perbincangan sebelum perlawanan lebih berkisar mengenai kemarau piala Argentina. Mereka kali terakhir memenangi Copa America adalah pada tahun 1993 dan sejak itu, Brazil telah memenanginya lima kali.

Kemarau trofi amat menyakitkan bagi Messi, yang telah memenangi segalanya dengan Barcelona namun tiada kejuaraan bersama Argentina.

Scaloni, bagaimanapun mengatakan kekurangan pingat antarabangsa tidak memberi kesan kepada resume Messi yang cukup cantik dan memikat.

“Menang atau kalah dia masih pemain bola terbaik sepanjang masa, dia tidak perlu memenangi gelaran untuk membuktikannya.

“Jelas sekali, kami ingin menang untuk diri sendiri, untuk orang-orang kami dan untuk semua yang telah bersama-sama sejak bertahun-tahun memfokuskan untuk tidak memecahkan gelembung dan mencipta penularan (Covid-19).

“Ini adalah final dan semua orang tahu apa maksudnya. Anda tidak perlu terus mengulangi perkara ini kepada pemain. Sebaliknya, seperti yang telah kita lihat sejak setengah tahun lalu, bola sepak pada akhirnya merupakan perkara yang kedua.  90 minit adalah penting tetapi mereka tahu bahawa selepas itu kehidupannya berterusan,” ujar Scaloni lagi.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: