Antarabangsa

Brazil pilihan juara, Messi kian resah


Image

TUMPUAN peminat hujung minggu ini kembali terarah kepada perlawanan suku akhir Copa America 2021. Penyingkiran Bolivia dan Venezuela cukup sadis bagi penyokong pasukan mereka.

Kali ini, segala cerita berkisar kepada Lionel Messi yang berjuang merebut trofi kejuaraan antarabangsa buat pertama kali bersama Argentina dan Brazil bersemangat mengekalkan mahkota mereka di tanah air. Jom kita lihat bagaimana peluang lapan pasukan yang berseteru semasa sendiri pada pagi Sabtu dan Ahad ini

Peru vs Paraguay (5 pagi, Sabtu)

Dua pemain yang melakar kejutan dalam kejohanan bertemu dalam lapan terakhir ketika Peru, yang menduduki tempat kedua di Kumpulan B, mengalahkan Paraguay, yang menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan A. Peru telah berjaya bangkit dengan baik untuk melupakan kekalahan pada hari pembukaan mereka 4-0 tangan Brazil, dengan kemenangan penting ke atas Colombia dan Venezuela yang menyaksikan mereka mara ke peringkat kalah mati.

Peru's Andre Carrillo
Andre Carrillo nadi harapan Peru.
Pasukan Ricardo Gareca juga ‘keras kepala’, daripada ketinggalan 2-0 untuk seri dengan Ecuador sementara Andre Carrillo yang berusia 30 tahun menghasilkan dua gol dalam dua penampilan terakhirnya. Bagi Paraguay, Eduardo Berizzo telah mengawasi begitu baik di peringkat kumpulan, dengan kemenangan atas Bolivia dan Chile. Mereka kalah tipis  dengan kekalahan 1-0 kepada pasukan pakej lengkap, Argentina dan Uruguay. Mereka adalah pasukan yang suka mencuba dan mengawal keadaan, dengan pemain Newcastle, Miguel Almiron berupaya menjadi senjata pemusnah.

Perlawanan yang baik, tetapi jangan mengharapkan kedua-dua pasukan ini mara ke final !

Brazil vs Chile (8 pagi, Sabtu)

Ini antara perlawanan pilihan ramai apabila tuan rumah dan pemenang Chile, juara 2015 dan 2016 kejohanan bertemu di Rio. Brazil mempunyai peluang untuk memenangi kejohanan dan tidak boleh disangkal. Mereka muncul kuasa dominan di Amerika Selatan dalam beberapa tahun terakhir dan tidak kalah dalam pertandingan sejak November 2019.

10 dalam empat perlawanan setakat ini pada kejohanan ini menunjukkan ancaman menyerang Brazil yang jelas dengan Neymar, Richarlison, Gabriel Jesus dan Roberto Firmino semuanya menyumbang kepada serangan yang menakutkan. Casemiro dan Marquinois juga mengukuhkan pertahanan Brazil yang harus membawa mereka ke arah gelaran.

Ben Brereton mungkin meraih semua tajuk utama untuk Chile musim panas ini tetapi di atas padang, ia sangat mengecewakan. Dua keputusan seri 1-1 dengan Argentina dan Uruguay dan kemenangan 1-0 ke atas Bolivia yang menyaksikan mereka mara ke suku akhir, tetapi kekalahan kepada Paraguay akan menimbulkan kegusaran. Walaupun Brazil dilihat miliki kekuatan, anda tidak boleh menafikan peluang pasukan Chile ini di peringkat kalah mati.

Uruguay vs Colombia (6 pagi, Ahad)

Juara edisi 2011, Uruguay kelihatan masih berdaya saing dan sebenarnya, tidak banyak yang berubah. Mereka masih mempunyai duo penyerang,Edinson Cavani dan Luis Suarez yang kuat sementara Diego Godin masih menjalankan peranan di bahagian belakang. Ketiga-tiga pemain itu sendiri sudah cukup untuk mengambil posisi lain dan bekas pengurus, Tabárez, yang dikenali sebagai El Maestro, diramal boleh memacu hingga ke fasa empat terbaik.

Uruguay's Edinson Cavani
Cavani cukup tajam di depan gawang Uruguay setakat ini.
Colombia, tanpa James Rodriguez, benar-benar teruk dalam kejohanan ini. Kemenangan tunggal mereka adalah kejayaan 1-0 menentang Ecuador, sementara dengan 10 pemain, mereka gagal mengalahkan Venezuela. Ketika berdepan Brazil, satu mata mereka ‘dirompak’ pada minit ke-100. Jadi, Uruguay harus memenangi aksi ini.

Argentina vs Ecuador (9 pagi, Ahad)

Ini dia !! Pencarian Lionel Messi untuk mendapatkan trofi antarabangsa sudah mencapai tahap awal. Seperti biasa dengan Argentina, pemain pertahanan tidak sesuai dengan kualiti serangan yang mereka miliki tetapi mereka mampu memenangi saingan Kumpulan A dan Messi sendiri mendahului senarai  penjaring gol terbanyak. Melawan Bolivia, dia memecahkan rekod Argentina sepanjang masa, dan menambah dua gol dalam kemenangan 4-1.

Setelah seri tiga daripada empat perlawanan kumpulan mereka, Ecuador adalah pasukan yang bermain paling dekat untuk kempen suku akhir. Tetapi, mereka adalah satu-satunya pasukan yang menghalang Brazil menang setakat ini. Messi hampir tiada peluang untuk berjaya di pentas antarabangsa. Tahun ini sangat besar bagi dirinya dan Argentina, dan jika mereka kalah kepada Ecuador itu tidak akan memalukan negara.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: