Bola Sepak

‘Syukur semuanya sudah terlerai’


Luqman bersama ayah, ibu dan kakaknya, Nur afifah (kiri) serta anak saudaranya, Sakinah damia (depan) ketika pulang berhari raya di Kota Bharu selepas tamat PKP, 10 Jun lalu. (Foto : IBU LUQMAN)

OLEH : MOHD FARIQ

“SAYA bersyukur dan gembira kerana inilah impiannya sejak daripada kecil akhirnya tercapai,”

Itulah luahan spontan bapa Luqman Hakim, Shamsudin Mahmood sebaik menyingkap perpindahan penyerang berusia 18 tahun itu akan menyertai KV Kortrijk (KVK) pada minggu depan.

Bagaimanapun, Shamsudin turut mengakui beliau sekeluarga khususnya anaknya telah berdepan tekanan tinggi selepas status Luqman telah dikaitkan dengan pelbagai spekulasi.

Jelas pesara mekanik berusia 63 tahun itu, bahang tekanan itu cukup dirasai selepas Luqman dikaitkan dengan kelab Liga Perdana Inggeris, Newcastle United dan wakil Bundesliga, Bayer Leverkusen.

Namun Shamsudin mengakui beliau akhirnya menarik nafas lega dan tekanan itu semakin reda selepas pemilik KVK, Tan Sri Vincent Tan telah mengumumkan bahawa Luqman merupakan pemain sah kelab berpangkalan di Belgium itu.

Katanya, Luqman sendiri telah menghubunginya dan dia sangat gembira selepas mendengar perkhabaran daripada Vincent Tan yang telah memberikan jaminan terhadap kariernya.

“Percayalah anak saya memang mahu bermain di luar negara dan bukan senang nak dapat peluang seperti itu.

“Sudah pasti saya merestui pemergiannya dan saya sendiri mahu Luqman pergi ke Belgium. Jangan risaukan kami di sini kerana saya mahu dia menunaikan impiannya.

“Nasihat kami supaya Luqman tidak lupa diri dan manfaatkan peluang ini sebaik mungkin. Saya tidak mahu dia dipengaruhi oleh mana-mana pihak untuk kepentingan diri sendiri.

“Apa yang pasti, kami sekeluarga gembira dengan pengumuman Vincent Tan semalam (kelmarin) dan akhirnya terjawab sudah status Luqman berhubung masa depannya.

“Terima kasih Vincent Tan dan saya berharap beliau dapat membimbing anak saya dengan menunjukkan perkara yang betul dan maafkan kesilapannya sebelum ini,” katanya.

Vincent Tan mengakui Luqman memiliki potensi besar untuk menyinar.

Sinar Harian semalam melaporkan Vincent Tan memberikan jaminan kepada Luqman Hakim bahawa pemain muda negara itu memiliki potensi besar untuk menyinar di pentas Eropah.

Vincent Tan yang juga merangkap pemilik Cardiff City, mendedahkan penyerang kelahiran Kelantan tersebut telah sah menjadi milik kelabnya sekali gua masa depan Luqman sepatutnya tidak menjadi tanda tanya sebagaimana pemain itu sendiri telah menandatangani kontrak selama lima tahun bersama KVK.

Luqman menjadi pemain Malaysia pertama dan Asia Tenggara keempat yang bermain di Belgium selepas Kawin Thamstachanan (OH Leuven), Nguyen Cong Phuong (Sint Truidense VV) dan Firza Andika (AFC Tubize).

Dalam perkembangan lain, ibu Luqman, Hasmah Che Soh, 56, mendedahkan anaknya sudah tidak sabar untuk memulakan karier baharu di bumi Eropah.

“Saya terharu selepas membaca perkhabaran daripada Vincent Tan dan sudah pasti sebagai ibu, saya mahu dia berjaya di Belgium.

“Luqman merupakan anak bongsu dan saya mahu dia berkerja lebih keras kerana dia benar-benar berazam untuk bermain di luar negara.

“Apa yang pasti kami gembira Luqman akan pergi ke Belgium dan saya yakin dia dapat menjaga nama baik keluarga dan negara nanti,” katanya. -SINAR HARIAN-

**Mohd Farid mempunyai pengalaman 20 tahun sebagai penulis sukan, khususnya bolasepak


Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d