Uncategorized

Kim Swee dedah isu selepas ditamatkan kontrak oleh FAM


SELEPAS berkhidmat dalam Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sejak tahun 2006, Datuk Ong Kim Swee telah ditamatkan kontrak oleh badan induk itu melalui panggilan telefon sebelum dia terbang kembali ke Malaysia daripada Manila.

Bakal menginjak usia 49 tahun minggu hadapan, beliau memilih kekal tenang dengan keputusan yang dibuat kerana sedar kontraknya akan ditentukan oleh FAM.

Oleh itu, Kim Swee kini bebas buat keputusan dan terbuka kepada mana-mana tawaran yang datang selepas ini untuk kembali ke arena kejurulatihan.

Kim Swee mendedahkan apa yang terlintas difikirannya dan mencerminkan keadaan yang berlaku kira-kira 24 jam yang lepas.

  1. Apa yang anda fikir ? Adakah ia silap persediaan atau salah formasi ?

Jawapan: Kita harus menerima hakikat bahawa pasukan seperti Kemboja dan Filipina telah mengejar pasukan yang lebih baik di rantau ini. Jelas mereka melakukan sesuatu yang betul sementara kita tidak berkembang. Tumpuan kami harus lebih banyak ke arah mendedahkan pemain dan bukannya berlatih kem yang pendek. Kita perlu melihat kembali strategi kem yang pendek sebelum pelbagai acara sukan seperti SEA, Sukan Asia.

Bercakap mengenai formasi, sebagai jurulatih, saya mempunyai sebab menggunakan formasi 3-4-3. Apabila ia berfungsi, tiada siapa yang bercakap, apabila kita gagal, maka itu (formasi) yang dipersalahkan.

Saya bersedia mengambil keputusan untuk menggunakan formasi itu dan jika kesulitan timbul, keputusan saya adalah berunding dengan kakitangan kejurulatihan untuk memainkan apa jua sistem mengikut jabatan dalam skuad saya, dan keupayaan lawan.

  1. Adakah anda berfikir bahawa pemain melakukan yang cukup di padang apabila diberi peluang untuk bermain?

Saya tidak akan menyalahkan pemain. Persembahan mereka dilihat oleh semua orang, jadi terpulang kepada semua orang untuk memberikan pendapat, tetapi mereka mungkin tidak betul.

Saya hanya boleh menjawab untuk keputusan di luar padang dan saya teguh dengan apa jua keputusan yang saya buat selama empat perlawanan.

  1. Dengan tiada pembaharuan kontrak anda, apakah rancangan anda?

Petikan Kim Swee :

“Saya dimaklumkan oleh Setiausaha Agung FAM, (Stuart Ramalingam) mengenai tiada pembaharuan kontrak saya. Saya berterima kasih kepada FAM atas peluang untuk berkhidmat sebagai jurulatih. Pelan segera saya adalah untuk berehat dan merenungkan apa yang akan berlaku. Keluarga saya kini menjadi keutamaan.

“Bagi mana-mana tawaran daripada pasukan lain saya belum ada pada masa ini dan masih awal untuk bercakap tentang rancangan masa depan saya.

Saya menerima tanggungjawab untuk kegagalan Sukan SEA dan bersedia untuk melihat kontrak saya tidak diperbaharui. Ia berada dalam hak mereka (FAM) untuk tidak memperbaharui ya.

Ironinya, mengambil alih pada tahun 2011 dengan kemuliaan, dan kini dipecat.

Tetapi sekiranya mereka mempunyai rancangan lain untuk saya, saya akan duduk, mendengar dan kemudian memutuskan apa yang perlu dilakukan. Jadi, saya tidaklah begitu terjejas untuk pengumuman ini di Kuala Lumpur kerana semua ini adalah keputusan bersama FAM dan saya.

  1. Apakah rancangan terdekat anda?

Saya ingin meluangkan masa bersama keluarga, kemudian bersiap sedia untuk melampirkan tugasan Lesen Pro di Sydney. Jadi pada dasarnya, saya memfokuskan pada perkara-perkara yang perlu saya lakukan dan menjalankannya terutama adalah berkaitan penyediaan laporan saya sepanjang Sukan SEA.

  1. Adakah anda akan mempertimbangkan tawaran dari pasukan Liga M sekiranya anda tidak menerima pembaharuan kontrak dari FAM?

Terus terang saya tidak banyak memikirkan soal ini apatah lagi kebanyakan pasukan sudah mempunyai jurulatih mereka. Tetapi saya perlu mencari kerja, saya mempunyai keluarga untuk dijaga. Kita akan melihat arah perjalanan yang akan saya ambil dalam masa beberapa minggu akan datang. Tetapi jangan risau, saya tidak akan menjadi wartawan TV atau cetak !

Nota kredit : The Cacat, pemilik portal http://www.ssdhaliwal.com.my


1 Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

  • Pemain pun main macam budak sekolah tak pandai2 walaupun dah lama berlatih so it takes 2 to tango players ought to be blamed too.

%d