Lain-Lain

MOM mahu Adam Adli justifikasi dakwaan rasuah dalam badan sukan


Adam Adli pada sidang media. FOTO KBS

Majlis Olimpik Malaysia (MOM) menggesa Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim, untuk menjustifikasikan dakwaannya bahawa badan sukan di negara ini telah dilanda unsur rasuah.

Presidennya, Tan Sri Dr Mohamad Norza Zakaria menyifatkan kenyataan Adam Adli sebagai tidak wajar, tidak adil dan prejudis kerana pelbagai badan sukan negara telah berjaya melahirkan dunia juara dalam sukan masing-masing sepanjang dekad ini.

“Sebagai badan payung kepada 57 Persatuan Sukan Kebangsaan (NSA), MOM amat kecewa dengan kenyataan Adam Adli yang tidak berasas sepenuhnya dan tidak disokong oleh bukti.

“Sepatutnya, Adam Adli harus melibatkan pihak berkepentingan sebelum membuat kenyataan menyeluruh yang mencerminkan pemahaman yang lemah tentang struktur sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) berkata, sebaik-baiknya ahli politik yang dilantik ke jawatan Menteri mengambil kira hakikat bahawa mereka berada di sini untuk berkhidmat untuk rakyat. 

Menurutnya, NSA sebagai pemegang kepentingan terbesar pada asasnya dijalankan oleh pemegang jawatan yang dipilih secara sukarela.

“Walaupun NSA jauh dari sempurna dan bekerja dalam kekangan, anda tidak boleh memburuk-burukkan kami dengan perkara yang sama.Tidak dinafikan terdapat kelemahan yang perlu diperbaiki tetapi untuk mendakwa bahawa badan sukan mengamalkan rasuah adalah prejudis dan tidak matang,” jelasnya.

Bagi Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin pula, tidak adil bagi Adam Adli untuk menilai NSA tanpa melibatkan mereka terlebih dahulu.

“Adalah lebih baik jika Timbalan Menteri berbincang dengan pihak berkepentingan sebelum membuat sebarang kesimpulan, kata beliau.

Presiden Persekutuan Wushu Malaysia (WFM), Dato’ Chong Kim Fatt, menyatakan beliau kecewa dengan kenyataan yang hanya boleh disifatkan sebagai populis.

“Kenyataan itu tidak menguntungkan sesiapa. Ia hanya berfungsi untuk memusuhi NSA yang kononnya pemegang kepentingan besar dalam badan sukan.

“Ia tidak adil bagi mereka yang telah bekerja keras dan bersusah payah siang dan malam untuk membawa kejayaan kepada sukan masing-masing,” ujarnya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: