Bola Sepak

Penghijrahan ke UiTM FC keputusan tepat – Sean


Sean membantu pasukan raih dua kemenangan dan satu seri dalam tiga perlawanan terdahulu.

PEMAIN tengah UiTM FC, Sean Gan Giannelli menyifatkan keputusannya menyertai UiTM FC adalah tepat bagi mendapatkan minit permainan lebih lama.

Walaupun sudah hampir ke penghujung musim, bekas pemain Johor Darul Ta’zim (JDT II) ini tidak merasakan sudah terlambat untuknya terus mempersembahkan aksi cemerlang di samping mengharapkan kariernya pada musim depan juga akan lebih baik.

Jelas pemain berusia 25 tahun ini, keputusan berhijrah secara pinjaman ke UiTM memang ada juga rasa tekanan untuk berikan yang terbaik sebab biasalah apabila kita bertukar kelab, kalau boleh nak tunjuk yang kita mampu bermain dengan baik.

“Jadi, saya tidak nafikan ada sedikit tekanan tetapi barisan kejurulatihan dan rakan sepasukan sangat membantu untuk saya menyesuaikan diri dengan pasukan ini.

“Memanglah kalau boleh nak bermain lebih banyak lagi sebab ada tiga perlawanan sahaja lagi selepas ini, cuma saya gembira dengan keputusan untuk dipinjamkan ke sini dan sekurang-kurangnya saya dapat buktikan apa yang saya ada pada musim ini, dan bukannya sekadar menunggu untuk musim depan”, jelasnya.

Sean telah meledak tiga gol setakat ini sejak dipinjamkan ke UiTM FC daripada Kuala Lumpur City FC pada pertengahan musim sekali gus berjaya untuk sekurang-kurangnya membuktikan kemampuan selepas diketepikan dalam kesebelasan utama sebelum ini.

Sean (tengah) diraikan rakan sepasukan selepas menjaringkan gol pada aksi menentang Sabah FC, Sabtu lalu.

Sepanjang beraksi bersama Kuala Lumpur pada awal musim ini, Sean hanya beberapa kali sahaja diturunkan sebagai pemain gantian dan paling lama beraksi hanya untuk 22 minit baki perlawanan sahaja.

Berbaki tiga lagi perlawanan sebelum berakhir saingan Liga Super 2021, dia berharap mampu untuk menambah jaringan peribadi selain ingin memastikan pasukan tidak lagi tercicir mata untuk cuba keluar daripada zon penyingkiran.

“Saya memang nak cuba meledak jaringan lagi tetapi yang paling penting adalah untuk bantu pasukan perbaiki kedudukan.

“Pasukan kena kekalkan momentum ini sebab kita tidak tewas dalam tiga perlawanan terdahulu, jadi penting untuk kita pastikan tiga aksi terakhir nanti tidak lagi kalah, jadi saya akan cuba yang terbaik bantu pasukan”, tambahnya.

UiTM FC ketika ini di tangga tercorot Liga Super dengan 9 mata dan peluang mereka untuk cuba keluar daripada zon penyingkiran masih ada walaupun tipis dengan mengharapkan pasukan seperti Perak FC dan Sri Pahang FC tercicir mata dalam aksi akan datang.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: