Bola Sepak

FAM lantik Saifuddin ganti Stuart


PERSATUAN Bolasepak Malaysia (FAM) mengumukan pelantikan Mohd Saifuddin Abu Bakar sebagai setiausaha agungnya yang baharu berkuat kuasa 1 September 2021 bagi mengisi kekosongan ditinggalkan oleh Stuart Ramalingam yang menggalas tugas Ketua Pegawai Eksekutif Liga Bolasepak Malaysia (MFL).

Mohd Saifuddin, 60, mula menceburi bidang tadbir urus bola sepak sebagai Pegawai Pembangunan Teknikal dan Remaja Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) pada 1991, sebelum menjawat tugas di pelbagai unit dalam FAM dari 1995 hingga 2003 termasuk sebagai Ketua Jabatan Pertandingan dan kemudian menyertai Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) sebagai Pegawai Pertandingan dan Pengurusan Acara Serantau dari 2003 hingga 2007.
Beliau yang berasal dari Melaka kemudian kembali ke FAM sebagai Penolong Setiausaha Agung dari 2007 hingga 2009 sebelum berhijrah ke Timur Tengah untuk menjadi Penolong Ketua Pertandingan Qatar Stars League dan kemudiannya berkhidmat pula sebagai perunding teknikal Oman FA dengan skop tugas selaku Pengurus Pertandingan Liga dan Pelesenan Kebangsaan dari 2012 hingga 2019.
Mohd Saifuddin juga merupakan Komisioner Perlawanan FIFA dan AFC.
“FAM percaya dengan pengalaman luas di peringkat domestik dan antarabangsa serta latar belakang dan kelayakan yang dimilikinya.
“Mohd Saifuddin juga mampu membawa FAM ke tahap lebih tinggi sambil memenuhi aspirasi pemegang taruh. Selamat menjalankan tugas dengan profesional dan penuh amanah demi memartabatkan bola sepak negara,” ujar kenyataan yang dikeluarkan FAM, sebentar tadi.

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: