Bola Sepak

Trio import Penang FC kembali beri impak


Walaupun dikawal tiga pemain tuan rumah, Boboev berjaya melepaskan rembatan bagi gol ketiga Penang FC.

KEHADIRAN semula trio import, Casagrande,Rafael Vitor dan Endrick dos Santos selain Khairu Azrin Khazali memastikan  Penang FC melakar kemenangan selesa 3-0 ke atas Sabah FC di Stadium Likas, pada malam tadi.

Casagrande yang tidak beraksi semasa Penang FC tewas 1-4 kepada Kedah Darul Aman (KDA) FC, membuktikan ketajamannya selaku penyerang utama pasukan apabila meledak dua gol selain satu lagi gol disumbangkan melalui Sheriddin Boboev.

Ketua jurulatih Penang FC, Tomas Trucha, mengakui jaringan pertama yang berjaya diperoleh sebelum separuh masa pertama berakhir memberikan banyak kesan di sebalik kemenangan pasukan.

“ Bola sepak hari ini bukan segala-galanya bergantung kepada bermain dengan cantik tetapi kerja keras serta sentiasa berusaha di atas padang bagi mendapatkan jaringan.

“ Kami bernasib baik apabila lawan mempunyai peluang yang cukup baik bagi mendapatkan jaringan terlebih dahulu namun tidak berjaya menyudahkannya.

“ Cukup penting kami berjaya mendapatkan satu jaringan sebelum separuh masa pertama berakhir dan apabila lawan berikan tekanan bagi mencari gol penyamaan, situasi itu membuka ruang yang lebih banyak kepada kami bagi dapatkan gol kedua, itu punca di sebalik kemenangan kami.

“ Pada separuh masa perlawanan, saya ada memberitahu pemain untuk elakkan lawan melakukan serangan balas apabila kami dalam situasi ‘set-piece’.

“Selain itu, saya juga ada menukar formasi pada permulaan separuh masa kedua untuk memberikan kestabilan di bahagian tengah supaya kami boleh menguasai permainan ke atas lawan, ” katanya.

Kemenangan itu meletakkan Penang kembali naik ke tangga ketiga Liga Super memintas Selangor dan Kedah Darul Aman (KDA) FC dengan kelebihan dua mata selepas meraih 34 mata secara keseluruhan.

 


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: