Bola Sepak

Sathia akui kualiti import pemain Singapura


Harris (kiri), Safuwan (tengah) dan Shakir (kanan) kini memeriahkan pentas Liga Malaysia 2020.

KUALITI pemain import dari Singapura yang mewarnai Liga Malaysia setakat ini adalah yang paling baik berbanding negara-negara ASEAN lain.

Itu pendedahan ketua jurulatih Selangor, B.Satianathan yang berkata perkara itu disokong berdasarkan lima pemain yang kini bermain di Liga Malaysia merupakan antara tonggak utama skuad kebangsaan Singapura.

Mereka juga menjadi pilihan paling mudah berbanding mendapatkan pemain-pemain skuad kebangsaan dari negara lain seperti Vietnam,Thailand atau Myanmar.

“Kalau kita tengok kualiti yang ada pemain Singapura yang bermain di Liga Malaysia sekarang, saya boleh katakan mereka sentiasa konsisten dan menjadi tonggak utama pasukan kerana mereka antara terbaik di negara mereka.

“Selain itu, pengurusan juga berbaloi mendapatkan khidmat mereka kerana gaji yang ditawarkan berpatutan dan tidak terlalu tinggi seperti sesetengah pasukan lain.

“Kalau kita hendak harapkan pemain utama Vietnam atau Thailand datang ke sini mungkin sukar sekali kerana gaji yang diminta agak tinggi dan pelbagai permintaan lain.

“Malah budaya serta bahasa mereka juga jauh berbeza dengan Malaysia yang menambahkan lagi faktor kurang minat untuk mereka tidak datang ke sini,” katanya.

Selangot buat masa ini turut menggunakan seorang pemain import Singapura bagi mengisi kuota ASEAN iaitu Safuwan Baharudin.

Manakala pemain lain terdiri daripada Hariss Harun (Johor Darul Ta’zim), Shakir Hamzah (Kedah), Faris Ramli (Terengganu FC) dan Khairul Amri (Felda United).

Satu lagi faktor menarik perhatian Satianathan ialah kebanyakan pemain dari Singapura ini mempunyai personaliti serta keterampilan yang cukup baik.

Safuwan kini antara nadi bahagian tengah Selangor bagi musim 2020.

Berdisiplin serta bijak dalam membina hubungan dengan peminat dan media menjadi antara nilai tambah pemain dari Singapura.

“Bagi saya yang berpengalaman, saya akui pemain dari Singapura ini ada disiplin yang baik dan tidak timbulkan banyak masalah.

“Ini menjadikan saya mudah jalinkan kerjasama malah mereka ada personaliti menarik serta mudah bergaul dengan pemain-pemain lain.

“Perkara-perkara ini menjadi nilai tambahan yang penting kepada mana-mana pemain jika mahu kekal lama dalam industri bola sepak,” katanya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: