Lain-Lain

1,000 peserta meriahkan Larian Ambang Merdeka di Bandaraya Alor Setar


Larian bermula di Menara Alor Setar, semalam.

ALOR SETAR – Kira-kira 1,000 peserta menyertai acara Larian Ambang Merdeka di Bandaraya Alor Setar bagi sambutan menjelang Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-66 yang bermula di Menara Alor Setar semalam.

Acara Larian Ambang Merdeka: Fun Run 7KM sejauh tujuh kilometer ini merupakan acara sukan amal tahunan yang pertama kali dianjurkan Aafiyat Holdings Sdn Bhd atau lebih dikenali dengan jenama anak syarikatnya Olive House yang merupakan sebuah syarikat yang berkomitmen untuk kesihatan dan kecergasan.

Menurut Ketua Perhubungan Korporat Aafiyat Holdings Sdn Bhd Mohd Ayob Mukhsin, tujuan larian amal ini diadakan adalah untuk menyemarakkan semangat kemerdekaan negara dan meraikan semangat kebebasan serta kesatuan sambil menjurus kepada gaya hidup aktif dan sihat dikalangan rakyat Malaysia.

“Larian ini bukan hanya akan menyatukan rakyat Malaysia khususnya warga Alor Setar dalam semangat kemerdekaan, tetapi juga membantu mereka mencapai kecergasan dan kesihatan yang lebih baik.

“Acara ini juga menghimpunkan peserta dari pelbagai peringkat umur dan lapisan masyarakat termasuk juga peserta dari Brunei untuk bersama-sama menghayati semangat kemerdekaan negara setiap kali tiba tarikh31 Ogos.

“Larian ini tidak hanya meraikan warisan kemerdekaan Malaysia, tetapi ianya juga memberi peluang kepada peserta untuk menyokong amal yang mulia,” katanya.

Mohd Ayob juga berkata selain daripada aktiviti larian, acara ini juga akan menyediakan pelbagai hiburan seperti pertunjukkan seni silat dan seni bela diri yang mengagumkan dan Para peserta dan penonton selain persembahan bunga api yang spektakuler yang akan menceriakan
langit malam.

“Larian ini dijadualkan bermula
dari Dataran Menara Alor Setar sekitar pukul 8.30 malam dan akan berakhir dengan persembahan kembang api yang megah pada pukul 12 tengah malam,” katanya.

Sementara itu Ketua Pengurus Pemasaran Aafiyat Holdings Sdn Bhd Siti Rusyidah Yahya berkata, Aafiat bersesuaian nama itu, pihaknya meletakkan matlamat untuk mempromosikan gaya hidup sihat dikalangan masyarakat dan menggalakkan orang ramai menyertai program larian yang telah dipromosikan sejak bukan Jun lalu.

Larian Ambang Merdeka: Fun Run 7KM Anjuran Olive House ini turut mendapat kerjasama penajaan dari Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Menara Alor Setar, Tenaga Nasional Berhad (TNB), Kedah Medical Centre (KMC) dan Majlis Belia Daerah Kota Setar.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: