Bola Sepak Terkini

VAR tidak akan digunakan untuk separuh akhir Piala FA

Macam biasa selepas Isnin akan ada Selasa dan Rabu.....

Timbalan Presiden FAM, Datuk S. Sivasundaram.

VIDEO Bantuan Pengadil (VAR) tidak akan digunakan dalam masa terdekat termasuklah untuk aksi  separuh akhir Piala FA bulan ini tidak kesampaian kerana proses aplikasi teknologi itu baru sahaja bermula.

Namun kemungkinan besar VAR hanya dapat digunakan pada kejohanan Piala Malaysia hujung tahun nanti.

Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk S. Sivasundaram berkata, buat masa ini seramai 20 pengadil dan 10 penolong pengadil dari Kategori A dan A1 telah dipilih untuk Latihan dan ditauliah sebagai pengadil VAR pada tahun 2023.

“Bagi tahun 2023 ini, pelaksanaan VAR lebih tertumpu kepada Latihan Pengadil, VAR Similator, “live match training’, pengiktarafan teknologi VAR dan pengiktirafan stadium yang akan menggunakan VAR.

“Justeru, tempoh latihan yang bakal diberikan kepada barisan pengadil ini bermula Jun hingga November tahun ini.

“Jika sempat, kita akan laksanakan pada separuh akhir dan final Piala Malaysia. Bagi saingan Piala FA kali ini memang tidak sempat kerana perlukan tempoh masa untuk pengadil ini bersedia sepenuhnya,” katanya.

Tambahnya lagi,  sebagai tambahan seramai 15 pengadil dan penolong pengadil akan turut dipanggil untuk mengikuti Latihan VAR pada tahun ini dan mereka akan ditauliahkan pada tahun 2024.

Sebagai rekod, FAM sebelum ini menyatakan kemungkinan besar teknologi VAR akan digunakan pada beberapa perlawanan penting termasuk aksi separuh akhir dan final Piala Malaysia serta Piala FA tahun ini.

Aksi separuh akhir Piala FA kali ini melibatkan pasukan Selangor FC menentang Johor Darul Ta’zim (JDT) manakala Terengganu FC (TFC) menentang Kuala Lumpur City (KL City) dengan aksi dijadualkan berlangsung pada 24 dan 25 Jun ini.


Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: