Badminton

Penambahan struktur baharu ‘hilang kepakaran’, “Apa yang BAM cuba buat?”


Rexy Mainaky dianggap lebih sesuai berada di lapangan berbanding hanya menerima laporan.

PENGARAH Kejurulatihan Beregu Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Rexy Mainaky dilihat lebih sesuai berada di lapangan melatih pemain dan bukannya menerima laporan daripada jurulatih, tegas bekas pemain kebangsaan, Roslin Hashim.

Roslin, yang ‘terkejut’ dengan pengumuman penstrukturan semula kejurulatihan oleh BAM, menekankan bahawa adalah satu kerugian buat badan sukan itu sekiranya Rexy, yang kembali ke persatuan itu sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan pada 1 Disember memegang jawatan baharu berkenaan.

Ini katanya, kerana pakar beregu dari Indonesia itu merupakan jurulatih yang berwibawa apabila berjaya menaikkan gandingan Koo Kien Keat-Tan Boon Heong sehingga memenangi emas Sukan Asia 2006.

Rexy ketika bergelar ketua jurulatih Thailand, turut meningkatkan prestasi skuad itu termasuk membimbing pasukan Piala Uber untuk mara ke final buat kali pertama pada 2018.

“Apabila dia datang ke Malaysia fungsi dia sebagai jurulatih seperti tiada, kita mahu kepakaran dia untuk melatih pemain, cuma sekarang ini posisinya adalah terima laporan daripada jurulatih.

“Ini bermaksud beliau berkemungkinan tiada di lapangan untuk melatih pemain kita dan berdasarkan pemahaman saya, Rexy seolah-olah tiada fungsi melatih kerana semua jurulatih di bawah dia… kalau begitu, membazir sahajalah bawa Rexy masuk ke BAM,” katanya kepada Bernama.

Presiden BAM Tan Sri Mohamad Norza Zakaria mengumumkan penstrukturan baharu badan induk badminton negara Selasa lalu.

Selasa lepas, BAM mengumumkan struktur baharu kejurulatihan yang menyaksikan Pengarah Kejurulatihan Wong Choong Hann memikul tanggungjawab selaku Pengarah Jabatan Perseorangan, manakala Rexy dilantik sebagai Pengarah Jabatan Beregu.

Roslin, bekas juara Sukan SEA 2001, turut mempersoalkan tindakan BAM membuat penstrukturan semula itu kerana menurutnya ia pasti menimbulkan kecelaruan, selain berpendapat tiada keperluan memecahkan jawatan semata-mata untuk menilai prestasi pemain dalam dua kategori berbeza.

Apa sebenarnya yang BAM cuba buat ini? Bagi saya Choong Hann sahaja sudah cukup untuk menilai kesemua pemain seperti yang dilakukan sebelum ini,” tambahnya.


Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: